Голямата картина: Защо да се крият схемаджиите, когато никой не ги търси

По време на втората вечер от протестите в Грузия срещу приемането на "закона за чуждите агенти". Младеж с плакат с посланието "Няма да ни заглушите".

Здравейте, скъпи приятели, това е новият брой на ГОЛЯМАТА КАРТИНА, седмичният бюлетин на Свободна Европа. Абонирайте се тук! В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

САЩ санкционираха по "Магнитски" бившия енергиен министър Румен Овчаров. Защо? Един от мотивите е, че е участвал в "корупционни договори в сферата на енергетиката" с руски компании. Ние обаче събрахме всички парчета от пъзела и вече можем да ви кажем защо САЩ санкционираха Овчаров, и за ролята му в онзи договор за газ, който ощети България със стотици милиони.

Овчаров е част от политическия елит, който в продължение на години обслужва частен интерес. Този на Георги Гергов, който върви към пълно овладяване на Пловдивския панаир. Как двама премиери, кметове и няколко партии работят в интерес на бизнесмена и как се получава така, че всички обичат Гергов – отговорите са в разследването на Генка Шикерова.

Your browser doesn’t support HTML5

Всички обичат Гергов. Как се случи превземането на Пловдивския панаир

В крак с времето

Дебатът за съдбата на Паметника на Съветската армия тече от години, но преди седмици един мъж с чук раздвижи пластовете. Може ли той да постигне това, за което се говори от много време – преместването на паметника. Може, ама не съвсем. Столичният общински съвет одобри преместването. Последваха протести срещу това решение, организирани от проруски партии. Сега съдбата на паметника зависи от волята на държавата в лицето на управителя на област София Митко Михайлов. Ако искате да знаете какво се случва с паметника, имаме какво да разкажем.

Протести, но заради проруски закон, имаше три поредни вечери в Грузия. Стотици хиляди хора излязоха по улиците на Тбилиси, след като "законът за чуждите агенти" беше приет на първо четене от парламента. В него хората видяха прокарване на руска политика и опит да се отклони страната от европейския ѝ път на развитие. Защо много хора не вярват на управляващите, че наистина са се отказали от него?

"Турският Ганди" ще бъде основен опонент на Реджеп Ердоган на предстоящите избори в Турция на 14 май. Кой е Кемал Кълъчдароглу и какво се е заканил да направи, ако бъде избран за президент? Отговорите са тук.

През тази седмица се навършват точно 80 години, откакто в България се случват две основни събития, свързани с евреите. Хиляди евреи, живели на територията на предвоенна България, запазват живота си и хиляди евреи, живели на територии, окупирани от България по времето на Втората световна война, са депортирани до газовите камери и убити. Каква е ролята на цар Борис III в тези събития, прочетете в анализа на историка Стефан Дечев.

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова