Голямата картина: Каква е цената на сделките за бъдещето

SWISS-ART/

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Украйна искаше да получи покана за членство в НАТО на срещата на върха във Вилнюс, но това така и не се случи. За Швеция обаче нещата потръгнаха и Турция, която я спираше повече от година, се съгласи да допусне скандинавската страна. Има и условия, разбира се. Искате ли да знаете какво стои зад сделката НАТО-Турция-Швеция?

Войните на Путин и преди, и сега са сделка със смъртта за младите мъже в Руската федерация. Баща и син загиват на по 21 години. Единият умира във войната в Чечня, а другият 20 години по-късно във войната, която Путин води в Украйна. Ето как баща и син попаднаха в една и съща месомелачка.

Български гражданин е държан на окупирания от Русия украински полуостров Крим. Руските служби твърдят, че става дума за подготовка на терористични атаки. Съпругата на задържания българин няма връзка с него. Ето как българинът е попаднал в кримския арест, а българското външно министерство мълчи по случая.

Младежите, които завършиха 12 клас тази година, имат най-ниските оценки на матурите досега. Някои хора виждат проблема единствено в децата. Какви проблеми обаче виждат експерти в изпитния формат? Пак на базата на резултати от изпити един университетски преподавател и неговите студенти измислиха начин да помогнат на седмокласниците и техните родители да изберат тяхното училище. Ето как стана това.

Медицинският факултет на най-престижния университет в България се оказа с декан със спорна репутация. Става дума за вече заемалия този пост проф. Любомир Спасов, който беше отстранен като директор на т.нар. правителствена болница заради незаконни трансплантации. Сега пък конкурентите му за поста на декан са отстранени един по един. А той остава единственият, който да го заеме, въпреки че изборът се е случил при не едно нарушение.

Кой развя байрака

Съмнения за нарушения имаше и при изграждането на 111-метровия пилон в местността Рожен в Родопите. Въпреки това той вече е факт. Гледайте видеото, в коeто са разказани фактите около този пилон.

Your browser doesn’t support HTML5

Родолюбие или парилюбие. Какво знаем за пилона на Рожен

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева