Голямата картина: Има ли сажди от политическия дим

Жена минава покрай надпис, който гласи: "Няма планета Б" по време на демонстрация като част от движението "Петъци за бъдещето" за изменението на климата в Торино на 6 октомври 2023 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Протестиращите миньори и енергетици се споразумяха с правителството. Блокадите по пътищата обаче остават, защото част от протестиращите не вярват на управляващите. Първо се говореше за заплати и работни места. После се заговори за пари, които държавата да дава на централите, за да продължават да работят. Има и още. Ето какво означава споразумението между протестиращите и държавата.

Какво означава издигането на доскорошния шеф на новините на бТВ Антон Хекимян за кандидат за кмет от ГЕРБ и то като лична номинация на Бойко Борисов? Този въпрос се оказа ключов. Но има и друг въпрос. Дали това остави политическо петно върху медиите? Ето как този тип страсти обаче отклоняват вниманието от най-важното за изборите, които ще решат кой ще управлява по места.

В центъра на София руснаци протестират мълчаливо. Те са бежанци от Русия, които търсят закрила в България. От началото на войната, която Русия води в Украйна, поискалите убежище са повече от 200. Защо Държавната агенция за бежанците не уважава молбите им?

На фона на войната България най-после започва да превъоръжава сухопътните си войски. Сега идеята е да замени съветските БТР-и с нови бронирани машини "Страйкър" от САЩ. Тук обясняваме повече за новото въоръжение.

Какво има под опаковката

През 1977 г. избягалият от комунистическа България Христо Явашев-Кристо участва в една от най-значимите изложби за съвременно изкуство "Документа 6" в Германия. Същата година една от най-известните български писателки Фани Попова-Мутафова умира в бедност в България. 33 години по-рано тя е осъдена от Народния съд за "прогерманска дейност". Сега филмът "Ваймар Експрес" разказва нейната история. А тук ще научите как в родния град на Кристо - Габрово, стар техникум по текстил ще вдъхновява съвременни артисти да мечтаят за върховете, достигнати от Кристо.

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева