Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Сбогом, 2020! Няма да липсваш на милиони хора по света


Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Положителни са 20% от тестовете
  • Една икона вкара в конфликт три държави
  • Какво става с Пеевски?

През изтеклото денонощие има 1729 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на около 20% от всички извършени тестове. Починали са 110 души. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Китайските власти съобщиха, че в самото начало заразените с новия коронавирус в Ухан може да са били 10 пъти повече от съобщеното. Твърди се, че усилията за проследяване на произхода на вируса може да отнемат години.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Ваксините

Българското правителство отпусна още 125 млн. лева за ваксини. До този момент в България са ваксинирани 3844 души.

Великобритания одобри втора ваксина срещу COVID-19 – тази на Оксфорд и Астра Зенека. От нея са поръчани дози, достатъчни за 50 милиона души.

Гърция прекрати ваксинирането на официални лица заради критики в медиите. Първите ваксинирани там бяха премиерът, президентът и няколко министри.

Ваксините винаги са срещали съпротива от скептично настроени хора, но истината е, че те удължиха живота на хората през ХХ век. “Дневник” пише за това как можем да общуваме с недоверчивите хора днес, когато дезинформацията е по-силна от всякога.

Изборите. Делян Пеевски

Дружеството "Сиела Норма" спечели обществената поръчка за доставка на 9600 машини за гласуване. Решението принадлежи на ЦИК. То беше взето с особеното мнение на някои членове на комисията, които се усъмниха, че в процедурата е имало нарушение на принципа на конкуренцията.

За депутата на ДПС Делян Пеевски се говореше често през 2020 г., предимно по площадите по време на протести. Но напоследък сякаш е изчезнал, отбелязва Медиапул и връща лентата назад, за да проследи какво знаем за бизнеса и влиянието му.

За финал – три препоръки

В някои от най-бедните северозападни общини в България съществуват модели за подражание, които позволяват на местата да се развиват. Яна Рупева работи по една от тези идеи.

Виждали ли сте минохвъргачка? Намерил се е човек, който е превърнал едно такова оръдие за убиване в музикален инструмент – в случая, във виолончело. В това видео е историята на цигулки, китари и саксофони, които някога са били оръжия в югославските войни.

2020 година разби основата на човешките отношения – живото общуване. Какво ли би казал за това Зигмунд Фройд – един от най-великите европейци на ХХ век? Можем да фантазираме върху милион хипотези, но за начало можем просто да си спомним за него.

плюс моят личен фаворит

Един държавен лидер подарява на свой колега икона, а от този протоколен жест пламва трета държава – в случая Украйна. Властите в Киев твърдят, че вековна православна икона е била открадната от територия на страната, окупирана от Русия. После тя е стигнала до босненските сърби, които са я “легализирали”, като са я подарили на Путин пред обективите на десетки камери. Сюжет като за Еркюл Поаро, само че не е наужким.

Това беше последното издание на “Три минути” за 2020 г. Ще бъдем отново заедно само след няколко почивни дни, но вече ще е дошла годината на надеждата. Вдигнете една чаша за учените, които ни избавят от опасности и страхове, а щом намерите време, абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG