Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия с ново разследване на Навални. Триото и Манолова с подпечатан съюз. Сбогом на Пиер Карден


Мая Манолова и Николай Хаджигенов официално подписаха споразумение за съвместно явяване на изборите през март.
Мая Манолова и Николай Хаджигенов официално подписаха споразумение за съвместно явяване на изборите през март.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • 2700 ваксинирани в България
  • “Отровното трио” на избори с Манолова
  • Почина Пиер Карден

2020 г. не е само коронавирус. Прегледахме всичко, което сме писали през годината и картината доби друга плътност. В нея има кражби на голям бизнес с помощта на държавата например. Има “гнили ябълки” в съдебната система, край на един олигарх, хомофобия, застрояване на защитени територии, мръсен въздух и масов бунт срещу по нещо от всичко това. Има и един парламент, който вкарва закони през задния вход и настанява пресата в мазето. Спомнете си и вие.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 1438 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 17% от всички извършени тестове. Починали са 154 души. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Заведенията в хотелите няма да променят работното си време за Нова година и ще трябва да затворят в 23.30 ч. Министърката на туризма Марияна Николова беше предложила удължаване на работното време до 00.30 ч., но това не се прие. На Нова година няма да има и градски транспорт в София.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Ваксините. Изборите

2700 българи вече са ваксинирани. Сред тях има един човек с нежелана реакция – зачервяване. Междувременно Испания съобщи, че ще изготви регистър с хората, които са отказали да се ваксинират. А Швеция, която не затвори почти нищо през 2020 г., се готви за затваряне. Израел ще издава “зелени паспорти” на ваксинираните, които ще им позволяват да пътуват в чужбина.

Във вторник вечерта стана ясно, че Европейската комисия ще поръча още 100 млн. дози от ваксината на Пфайзер и Бионтек.

“Отровното трио” и платформата на Мая Манолова “Изправи се.БГ” подписаха официално споразумение за съвместно явяване на парламентарните избори. До вота остават три месеца.

Хърватска. Навални. Пиер Карден

Ново земетресение в Хърватия отне живота на поне двама души. Трусът е бил с магнитут 6.4 по скалата на Рихтер. България предложи своята помощ за справянето със ситуацията.

Руският опозиционер Алексей Навални, който беше отровен с Новичок и се лекува в Германия, отново е разследван в Русия, пише “Клуб Z”. Този път – за “измама в особено големи размери”. Само ден по-рано от Москва го предупредиха, че една негова стара условна присъда може да се трансформира в ефективна.

Във вторник почина Пиер Карден – един от най-влиятелните модни дизайнери през последните десетилетия. Той беше на 98 години. “Дневник” припомня невероятната му биография.

За финал – две препоръки

Уж новогодишни пощенски картички, а всяка от тях е с размери от десетки метри. Те са направени от сняг и лед и ще останат живи и здрави месеци наред, вижте ги във видеото.

В издателство “Изток-Запад” излезе още една книга на “бащата на пиара” Едуард Бернайс - “Формиране на общественото мнение”. Книгата е на почти 100 години, но разкрива механизмите на един неувяхващ подход в манипулирането на обществото.

плюс моят личен фаворит

Няма политика за пандемията в България. Има само хаотичен и ситуационен кризисен пиар, казва проф. Александър Кьосев в интервю за Медиапул. Той коментира изтеклата година.

А вие се абонирайте, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG