Връзки за достъпност

Извънредни новини

3 минути: Революционно. С щипка български и румънски модел


Противниците на социалиста Мадуро заляха улиците на Каракас
Противниците на социалиста Мадуро заляха улиците на Каракас

Добро утро. Не е добро обаче за социалистическата власт във Венецуела. След масови антиправителствени протести по улиците на Каракас, лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за временен президент. Той е председател на парламента, където опозицията има мнозинство. Новата власт веднага бе призната от САЩ, Канада, Бразилия, Аржентина, Чили и Колумбия. Президентът на Европейския съвет Доналд Туск коментира, че за разлика от Мадуро, парламентът на Венецуела има демократичен мандат от гражданите. Коментира и още нещо – че очаква цяла Европа да е единна в подкрепата си за демократичните сили. Ще видим...

Москва не харесва това. Говорителката на външното министерство Мария Захарова обвини Запада, че не зачита „международното право, суверенитета и ненамесата във вътрешните работи на други страни“.

Докато сме на революционна вълна: тази сутрин започна излъчване Българска Свободна Телевизия, т.е. телевизията на БСП. Първите думи на водещия на сутрешния блок тази сутрин в 7:30 бяха: Добро утро, уважаеми зрители... А първият политически гост бе Драгомир Стойнев.

Румънски модел“ и румънски модел

Гаранцията на Елена Йончева е 20 хиляди лева. Но това не е най-интересното в случая. Прокуратурата се е нагърбила да докаже, че през 2012 г. журналистката (днес депутатка от БСП) е получила пари по договор за документални филми с ТВ7, за които още тогава е знаела, че Цветан Василев ги е източил от КТБ. Който не помни, добре е да си спомни – по това време огромна част от държавните институции и фирми имаха сметки точно в тази банка…

Вчера медии по цял свят цитираха Свободна Европа с разкритието, че България е отнела паспорта на осъждания руски олигарх Сергей Адониев. И тук новината не остана незабелязана. Парламентарната анкетна комисия, която проучва продажбата на българско гражданство, ще изиска от ДАНС да отговори на въпроса: Има ли криминално проявени чужденци с български документи? Най-вероятно случаите ще се окажат десетки. Очаквайте новините тук.

Очаквано, Европейската комисия постави категорично изискване към България, Кипър и Малта да преустановят продажбата на паспорти срещу инвестиции. Комисарката Йоурова бе ясна: проблемът ще бъде обвързан и наблюдаван в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Случайно или не, България вече обяви планове да върви към ограничаване на тази практика.

В това време отстранената от властите в Букурещ прокурорка Лаура Кьовеши може да се завърне на бял кон. Тя е сред петимата кандидати за европейски главен прокурор. Като ръководител на специализираната антикорупционна прокуратура, Кьовеши се прочу с десетките разследвания и осъдителни присъди срещу политици и олигарси. Социалистическото правителство я взе на мушка и дори президентът Клаус Йоханис не успя да я спаси. Иронията сега е, че правителството на Румъния няма никакъв механизъм да влияе на избора на европейски главен прокурор. Нищо че си имат председателство.

Чисто български модел

След като съдът окончателно отмени промените в плана за управление на Национален парк „Пирин“, правителството отмени толкова коментираното си решение от 29 декември 2017 г., с което дава мандат на екоминистъра Нено Димов да започне преговори за изграждането на втори кабинков лифт в Банско.

„Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя."

Ангажиментът на Валери Симеонов бе именно в случай, че съдът окончателно отмени промените в плана. Симеонов обаче направи друго – изпрати декларация срещу коалиционните си партньори от ВМРО и обяви, че няма да преговаря с тях за европейските избори в края на май. Преди това ВМРО казаха нещо срещу НФСБ, а пък те срещу Атака, а пък Волен Сидеров и той... Объркана история.

Докато политиците произвеждат този шум, парламентът окончателно одобри промени в Закона за личните данни, които позволяват проверки в медии и откази за достъп до информация. Според Програма Достъп до информация, това поражда сериозни опасения за защита на свободата на словото.

Няколко линка

Разказът „Кръв от къртица“ на българската писателка Здравка Евтимова, преведен на английски под заглавието Blood, е включен в учебник по литература за 8-и клас в САЩ, съобщи Дневник.

БНТ спира предаването "Открито" на Валя Ахчиева и обявява вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика, четем в Офнюз. Веднага Корнелия Нинова покани Ахчиева да прави предаване в телевизията на БСП. Нямаме данни за отговора.

Звено „Вътрешна сигурност” на МВР проведе акция в столичното 4 районно управление. На сайта на бТВ Новините има интересни снимки и видео по случая.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG