Връзки за достъпност

Извънредни новини

3 минути: Политическа манджа с грозде и много братушки


От ляво надясно: Кольо Парамов - втори, Орхан Исмаилов - четвърти, Веселин Марешки - пети, Спас Панчев - седми. БТА
От ляво надясно: Кольо Парамов - втори, Орхан Исмаилов - четвърти, Веселин Марешки - пети, Спас Панчев - седми. БТА

Добро утро. Бойко Борисов е говорил по телефона с президента на Русия Владимир Путин. Последният е активно загрижен за Сирия, Венецуела и спадащия си рейтинг, но темата е била друга. Ден по-рано Путин се срещна с Ердоган и обяви, че очаква до края на годината сухопътната част от Турски поток да е готова. Борисов видимо иска газопроводът да мине и през България. Преди дни първият пазарен тест за тръбата от турската до сръбската граница се е провалил, т.е. сметката не излязла, а днес започва втори тест. Според колегите от Дневник обаче, обявените инвестиционни планове на Газпром показвали, че тръбата най-вероятно ще мине през България. Та, за това са си говорили.

Иначе навън е зима, държавата се готви да не се изненадва. Днес ще вали и дъжд, и сняг. Внимавайте на пътя.

Малко южни страсти

Там днес ще бъде 22 °C и нямат проблем с времето. Нямат и тоалетна хартия, но си имат нещо като двама президенти. Лидерът на опозицията и председател на парламента на Венецуела Хуан Гуайдо се обяви за президент и получи подкрепа от съседни държави и от САЩ, но пък Русия, Китай и Турция продължават да подкрепят социалиста Николас Мадуро. Българският външен министър Екатерина Захариева призова за нови легитимни избори, което направи и Франция. Ако не ви е ясно кой кой е в тази история, кой за какво претендира, кое е законно и кое не е, прочетете краткото обяснение тук. И едно число за гарнитура - 1 300 000. Това е инфлацията във Венецуела в проценти от началото на 2018 насам.

Предполагам, че който е ходил на Акропола, го е сторил в топло време. В момента мястото не изглежда много приветливо, но това не попречи на гръцки комунисти да се изкачат там, за да протестират и окачат транспаранти с надписи „Не на НАТО! Не на ЕС!“. Фермери и днес ще блокират границата с България – и те не искали НАТО и ЕС. Ама не за Гърция, а за Македония. Днес парламентът в Атина ще гласува договора от Преспа, който урежда спора за името между Гърция и Македония и така отваря пътя на Скопие към НАТО и ЕС.

Сериалът е съветски

Следващият сюжет е взаимстван едновременно и от „Дързост и красота“, и от „17 мига от пролетта“. Разбрахте вече, че България е отнела паспорта на осъждания руски олигарх Сергей Адониев. А за какво му е бил паспорт? За да пътува и отсяда свободно навсякъде в ЕС. Той обаче пак се радва на това право, в качеството си на съпруг на съпругата си. Г-жа Адониева пък е получила български парспорт като съпруга на съпруга си. Сега се оказва, че основанието Адониев да получи български паспорт е невалидно, но жена му си остава с български паспорт. Накрая ще се окаже, че вуйчото е първи братовчед по майчина линия на сина си. Или обратното.

А какво се получава, когато на едно място събереш бивш червен депутат, бивш зам.-министър от реформаторите, бивша дясна ръка на Ахмед Доган, бивш съветник на Бойко Борисов, наследник на Андрей Луканов и търговец на лекарства и горива? Ами, каквото се получава, когато събереш на едно място картофи, зехтин, белени домати, мащерка и грозде - манджа с грозде. (продуктите са на снимката)

Новата коалиция се казва "Воля - българските родолюбци" и в нея влизат партията на Марешки, партията на Орхан Исмаилов и Касим Дал (който няколко часа по-късно се разграничи), земеделската партия на дългогодишния червен депутат Спас Панчев, както и Кольо Парамов с една партия, в чието ръководство е бил Карло Луканов. Цялото това нещо щяло да си партнира с Марин льо Пен за европейските избори. Едните се обявяват за напускане на НАТО и дружба с Русия, другите се представят за евроатлантици...

Като стана дума за дружба, препоръчвам ви разказа на кореспондента на Радио Свободна Европа/Радио Свобода от Ню Йорк Никола Кръстев. Всички знаем думата „братушки“, но не всички знаем какво е точното й значение в руския език. После Иван Вазов написал стихотворението, после го учехме наизуст, накрая грешката минала през парадния вход на българския език. Хубав ден.

Няколко линка

Зимата не е само време за поледици, но и за изненадващи строителни устреми по Черноморието. БНР съобщи, че е започнало изсичане на борова гора над къмпинг Арапя. Отново всичко било законно. А премиерът нареди на шефа на ДНСК днес да обиколи проблемните плажове на юг от Бургас.

Силвия Недкова пише в Площад Славейков, че „трупането на фалшиви интелектуални мускули стана масов спорт след появата на интернет. Всеки, хванал мишка или смартфон, може да се сдобие с псевдознания и полузнания, оставени в глобалната мрежа от подобни нему дилетанти“. Антиваксърите, за вас става дума.

Преди два дни споменах, че президентът Румен Радев навърши две години на поста си. „Антикорупционната му “жестокост” е вече сломена, а мечтите му не стигат по-далеч от подмяната на ГЕРБ с БСП в коалиционно управление с ДПС. Това са чиновнически мечти под генералски мундир, които няма как да вдъхновят хората“, коментира Даниел Смилов в Дойче веле.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG