Връзки за достъпност

Извънредни новини

3 минути: Ядосани хора, филмов експеримент и популизъм на два континента


Филмовият експеримент "Дау", който беше показан в Париж, е финансиран от Сергей Адониев.
Филмовият експеримент "Дау", който беше показан в Париж, е финансиран от Сергей Адониев.

Добро утро,

Всеки понеделник „3 минути“ ще обобщава събитията от почивните дни.

Най-важното от уикенда е в следните теми:

  • Българското гражданство
  • Елена Йончева
  • Венецуела
  • Писмото на интелектуалците
  • Паметта за Холокоста

Но още по-важно дори и от най-важното е това, че в неделя Новак Джокович спечели рекордна седма титла в Мелбърн.

Ако сте го гледали, значи няма как да сте били по същото време пред посолството на Венецуела в София - там двайсетина души подкрепиха президента Николас Мадуро с лозунги и плакати. От посолството напомнят, че другите, които подкрепят Мадуро в България, са хората на Марешки. Въоръжени с този факт, ще се представите по-добре от всеки друг на Седмичния изпит.

Темата „Венецуела“ няма да утихва в близките дни: Мадуро вече отхвърли ултиматума на няколко европейски държави за свикване на извънредни избори. До 7 сутринта българско време не е имало значимо развитие около тези събития.

Европа на всякакви скорости

Ако не ви се чете за другия край на света, вижте какво става в Европа, но разнообразието няма да е кой знае колко голямо. И тук тема номер едно са популизмът и национализмът. Така поне пише в Отвореното писмо на 30 интелектуалци. Те твърдят, че ако европейците не започнат да се борят с „фалшивите пророци“ на популизма, ги чакат беди, по-големи „откогато и да било след 30-те години на 20-и век“. Имат предвид Холокоста. Тема, по която българите имат много по-различно мнение от останалите европейци: едва 16 % от българите се тревожат от отричането на Холокоста. Срещу 53 % средно в ЕС.

МВнР е решило да даде пример за друго отношение към миналото: за международния възпоменателен ден на Холокоста на 27 януари служителите на министерството се включиха в световната акция „Ние помним“ (We Remember).

Две жени на хлъзгав терен

В неделя вицепрезидентката Илиана Йотова защити ДАНС по въпросите с предоставянето на българско гражданство. Помните, че руският милиардер Сергей Адониев се оказа хем осъден за пране на пари в САЩ, хем с получено след тази присъда българско гражданство. Въпросът е кой е допуснал това. Йотова каза, че службите не са имали официална информация, а би било несериозно да се позовават на медийни публикации.

Междувременно, самият Сергей Адониев влезе в ролята на положителен герой на световната сцена – миналата седмица в Париж мина премиерата на финансирания от него филмов експеримент „Дау“, сниман 15 години и вече обявен за „безпощаден портрет на съветската епоха“.

Но ние оставаме на тема „гражданство“, която ще се развива и през тази седмица. В понеделник, когато президентът отчита първите две години от мандата си, Йотова ще представи концепцията си за предоставяне на гражданство на хора от български произход. На този терен националистите са хвърлили много боксови ръкавици, така че очакваме реакции.

Друга жена-социалистка също влезе в битка през уикенда. След като я обвиниха в пране на пари, Елена Йончева сравни премиера Борисов с бос на сицилианската мафия и обеща да представи свое разследване на корупцията по върховете на държавата. Тя направи това по време на конгреса на БСП и се превърна в основната му тема. Да се чуди човек какво щеше да има на този конгрес, ако прокурорите не бяха ядосали Йончева 48 часа по-рано.

Други са ядосани от по-отдавна: тези, които обичат Черноморието. Видели са снимките на бетона, който залива Алепу, „Градина“ или „Смокиня“, и са обявили протестен митинг за понеделник, пише вестник „Сега“.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG