Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Стената и боата. Кьовеши към Брюксел, Цацаров в Абу Даби


Сотир Цацаров беше в Абу Даби на среща с местния си колега д-р Хамад Сайф Бин Мусалам Ал Шамси
Сотир Цацаров беше в Абу Даби на среща с местния си колега д-р Хамад Сайф Бин Мусалам Ал Шамси

Добро утро.

“Казано просто, стените вършат работа и стените спасяват животи”, каза тази нощ президентът на САЩ Доналд Тръмп в годишната реч “За състоянето на съюза”. Казано още по-просто, Тръмп не се отказва от стената по границата с Мексико, но и не обяви извънредно положение, за да я построи без разрешението на Конгреса. Т.е. наближава 15 февруари и САЩ отново могат да се окажат без договорен бюджет и парите за федералните институции могат отново да спрат.

Ах, този Мадуро

Ако някой беше прогнозирал, че човек на име Мадуро ще се окаже в центъра на политическите дебати в България, вероятно щяхме набързо да го наречем побъркан. Е, побърканият се оказа прав. След като Външно министерство призна посред нощ Гуайдо за временен президент на Венецуела, вчера посред бял ден и в присъствието на премиера Бойко Борисов Съветът по сигурността към Министерския съвет направи същото. Позицията не е била подкрепена само от представителите на президента.

Румен Радев не подкрепи пряко Мадуро, но не се солидаризира с позицията на почти целия западен свят. (по този повод Полина Паунова се добра до Тайния дневник на Радев - внимание, сатира!) Корнелия Нинова зае същата позиция от името на БСП и призова за “ненамеса във вътрешните работи на трета държава и намиране на мирно и спокойно излизане от ситуацията”.

“В позицията на президента виждам работа срещу българския национален интерес… Венецуела ще ни подкрепи за пакета “Макрон” ли?”, попита депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Извънпарламентарната опозиция “Демократична България” пък нарече Радев “рупор на Путиновата дипломация”. Всички позиции са тук.

Веселин Желев коментира в Клуб Z поведението на президента с провокативното заглавие “Свалете Радев”, защото “не може на върха на държавната пирамида да има прокремълски провокатор, който, вместо да обединява, да разделя българите с хибридните си изяви”.

Край на голямото четене

Делото за КТБ вече започна по същество, след като промените в НПК освободиха прокурорите от задължението да четат написания от самите тях 5000-страничен обвинителен акт. По този повод зам.-главният прокурор Иван Гешев се прояви като политически анализатор. А свалената от румънското правителство бивша шефка на Антикорупционната прокуратура, Лаура Кьовеши, се оказа на първо място в конкурса за главен прокурор на ЕС, но правителството в Букурещ прави всичко възможно да провали нейния избор.

Сотир Цацаров пък беше в Абу Даби на среща с местния си колега д-р Хамад Сайф Бин Мусалам Ал Шамси, за да обсъдят “възможностите за задълбочаване на сътрудничеството по наказателноправни въпроси и противодействието на тероризма и престъпността”, казва пресцентърът на прокуратурата.

Останалите пловдивчани пък да внимават, защото една голяма змия избягала от зоомагазин в града. Боа, анаконда, питон - версиите са различни. Змията е дълга 1,30 м., тежи 8 кг. Ако някой я познае, да се обади в най-близкото управление на МВР.

И три препоръки:

Колко са българите в чужбина? Преди дни прочетохме поредните числа. По този повод икономистът от “Институт Отворено общество София” Георги Ангелов пише в 24 часа, че “подхвърлянето на най-различни числа от най-различни държавни институции е индикация, че става въпрос за налучкване или измислици-премислици” и предлага различна сметка с различни данни.

А колко са здравите българи? Макар да имаме една от най-кратките продължителности на живот в ЕС, прекарваме повече години в сравнително добро здраве, пише Дневник. Данните са на Евростат - българките преживяват в добро здраве 67.5 години, а мъжете – 64.

Вероятно рецептата за здраве е следната: слънце, въглерод и банани. Каква е връзката между тях ли? Областната управителка на Перник Ирена Соколова знае, а колегите в Офнюз обърнаха внимание на тази случка. Нищо няма да научите, но ще се посмеете. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG