Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС се готви за атака с фалшиви новини тази пролет. И България с "контактна точка".


Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.
Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.
Мария Габриел за Системата за бързо реагиране на дезинформация
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Система за бързо предупреждение за случаите на дезинформация ще заработи в Брюксел непосредствено преди изборите за Европейски парламент, които ще се проведат в края на май. Чрез нея държавите членки ще могат бързо да изпращат сигнали за заплахи от кампании с фалшиви новини и ще координират как да се справят с тях.

Звеното трябва да се сформира до края на март, съобщи пред Свободна Европа еврокомисарят по цифоровата икономика и общество Мария Габриел. За целта всички държави членки трябва да определят “национални точки за контакт”, обясни тя. Точките за контакт ще бъдат представители на правителствата или специалните служби на страните, в зависимост от това къде на национално ниво е поставено звеното, отговарящо за киберсигурността.

Т.нар. “контактна точка”, т.е. национален представител в Системата за бързо реагиране, ще осъществява координацията с всички компетентни национални власти по получените в системата сигнали.

По неофициална информация на Свободна Европа, за да работи системата, ще бъде създадена „обезопасена“ платформа, където държавите членки да могат да споделят помежду си информация за чуждестранни кампании и опити за фалшиви новини.

По думите на комисар Мария Габриел преди да се структурира окончателно системата всички представители на националните държави ще вземат участие в обучение, което ще се проведе през месец април в Брюксел. Целта му е да се симулира атака от фалшива информация и да се види какви са слабостите при реакциите спрямо нея. При обучението ще се наблюдава кооринацията между звеното и мерките, които биха предприели отделните страни членки.

Дългосрочната идея е Системата да продължи да работи и след евровота, обяснява Габриел. Създава се преди него обаче, тъй като ЕС очаква масирани дезинформационни камапнии преди изборите. По думите на Габриел няма график с конкретни стъпки за развитието на Системата, но се очаква симулацията през април да покаже слабостите и на какво точно да се наблегне.

Системата ще работи в тясно сътрудничество с други звена за кибер сигурност на Европейския съюз. Ето защо отношение към нея няма само комисарят по цифровото общество, а и комисарят по сигурността Джулиан Кинг и този по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

По неофициална информация до момента Европейският съюз е идентифицирал 30 държави, които биха имали интерес от дезинформационни кампании преди евровота, а и след него. “Русия е само част от тях. Нека не забравяме Северна Корея, Китай и редица държави от Латинска Америка”, твърди източник на Свободна Европа от Брюксел.

Когато системата за предупреждение заработи, се очаква всяка държава да има достъп до случаващото се в информационното поле на другите си партньори. Ще се работи само по открити източници на информация.

От българска страна най-вероятно “контактната точка” ще бъде или вицепремиерът Томислав Дончев, или посочен от него човек.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG