Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП напуска парламента от понеделник


Националният съвет на социалистическата партия пoдкрепи предложението на лидерката Корнелия Нинова.
Националният съвет на социалистическата партия пoдкрепи предложението на лидерката Корнелия Нинова.

Всички депутати от БСП напускат Народното събрание и спират да участват в работата му от понеделник. Това реши Националният съвет на социалистическата партия по предложение на лидерката Корнелия Нинова, съобщи БТА.

БСП ще постави условия към управляващото мнозинство - избор на нова Централна избирателна комисия, отмяна на гласуваните в четвъртък вечер промени в Избирателния кодекс и връщане на прага на преференцията на равнището ѝ преди промените. Ще бъде поискано също подновяване на дебата за машинното гласуване.

​По думите на Корнелия Нинова законодателният орган се ползва с 8% доверие и вместо там да се правят истинските закони, се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси. Нинова повтори, че управляващата коалиция всъщност се състои от ГЕРБ, ДПС и „Обединените патриоти“, доказателство за което според нея е изказването на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в събота.

В ефира на Нова телевизия той заяви, че вдигането на прага на преференциите е било неизбежен компромис за спасяване на работата на 44-тото Народно събрание. Предложението за изменения на Изборния кодекс, които на практика обезсмислят преференциалния вот, беше внесено от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG