Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: камиони в пламъци и нощ на „Оскарите“


Oscar
Oscar

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Куба

- Венецуела

- Децата и католическата църква

- Адвокатите

Но да започнем с „Оскарите“. От два часа насам е известен филмът на годината: „Зелена книга“ на режисьора Питър Фарели. Филмът получи и две други награди: за най-добър оригинален сценарий и за най-добра поддържаща мъжка роля на актьора Махершала Али. Филмът ще може да се гледа по време на София Филм Фест през март. Интервю с актьора Димитър Маринов, който участва в „Зелена книга“ и тази нощ се качи на сцената заедно с екипа ще намерите във вестник „Култура“. Ако искате да си припомните номинациите, вижте в „Дневник“.

Комунистически капитализъм

Докато Европа спеше, Куба се чудеше дали да избере частната собственост при запазена еднопартийна система. Буквално: на референдум, проведен вчера, кубинците гласуваха за нов проект за конституция, в който се споменава словосъчетанието „частна собственост“. Ръководната роля на единствената партия остава в текста. Резултатите ще бъдат обявени днес, но Ройтерс пише, че промените ще бъдат приети от повече от 70% от гласувалите.

Пожар във Венецуела, пожарогасител във Ватикана

Днес ще има ново раздвижване на ситуацията във Венецуела. След като изпрати армия срещу хуманитарния конвой, допусна размирици с жертви и прекрати дипломатическите си отношения с Колумбия, Мадуро изпадна в още по-тежка изолация. Днес в Богота ще се срещнат вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и опозиционният лидер на Венецуела Хуан Гуайдо. Това ще стане на латиноамериканска среща на върха. Свободна Европа следи темата.

Сексуалното насилие над деца в католическата църква тревожи хората от поне две десетилетия, но в неделя дойде знак, че самата църква признава за проблема и възнамерява да го реши. Папа Франциск призова за борба с това явление, което определи като отвратително и заяви, че то трябва да се изтрие от лицето на земята. Това стана на конференция във Ватикана, посветена на сексуалното насилие над деца.

Бунт на адвокатите

Група адвокати поискаха в неделя оставката на Висшия адвокатски съвет. Те смятат, че ръководството на организацията не защитава адекватно правата на хората от гилдията и бездейства срещу неприемливи законодателни инициативи. Една от тези инициативи посягаше на адвокатската тайна и само преди седмица адвокатите протестираха срещу това, твърдейки, че властите ги превръщат в доносници. Но както напомня вестник „Сега“, посегателството не е само срещу юристите, ами срещу „всеки гражданин и фирма“, който трябва да се моделира като доносник на ДАНС.

И няколко линка

Любослава Русева коментира в “Редута” преминаването на Нова телевизия в ръцете на Кирил Домусчиев. Казва две неща – първо, че и досега има любовна прегръдка между власт и бизнес, така че близкият до правителството Домусчиев надали ще направи средата по-зависима, отколкото е. И второ, че има вероятност властта “да си е сложила в гащите таралеж”, понеже Домусчиев може да заиграе и собствена игра. Проверете собственото си знание по тази и други теми в Седмичния ни изпит. Ако пак се окаже, че сте изпуснали нещо по темата с купуването на Нова телевизия, вижте тази статия на Венелина Попова в „Тоест“.

Ако сте в София, проверете за билети в НДК – довечера там ще има концерт на голямата оперна певица Анджела Георгиу. Диригент е Найден Тодоров. В „Площад „Славейков“ има подробен репортаж от пресконференцията на Георгиу, която казва, че като румънка тя се срамува от убийството на Чаушеску.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG