Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът отхвърли ветото върху Изборния кодекс


Ветото беше отхвърлено с 154 гласа "против" и нито един "за" или "въздържал се".
Ветото беше отхвърлено с 154 гласа "против" и нито един "за" или "въздържал се".

Със 154 гласа „против“ депутатите единодушно отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс.

Промените бяха внесени късно вечерта на 13 февруари от ДПС в правна комисия. В последствие бяха приети окончателно в пленарна зала следващия ден с гласовете на ГЕРБ, ДПС и НФСБ. Текстовете на драстично вдиганаха на прага на преференциалния вот, което на практика го обезсмисли.

Освен това въвеждането на машинно гласуване във всички избиратени секции беше отложено, бяха променени правилата за обжалване на актовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) беше въведено ново мнозинство при вземане на решения от ЦИК.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов определи приемането на промените, предложени от ДПС, като необходим компромис за продължаване на работата на 44-ото НС. В знак на протест депутатите от БСП напуснаха парламента.

Три дни след гласуването премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще преразгледа промените, които се отнасят до прага на преференциалния вот. Партията внесе законопроект за връщане на прага на преференциите на 7% от получените за една партия гласове, какъвто беше той преди промените. Целта на внесените текстове бе мнозинството да избегне да подкрепи ветото, което президентът обяви, че ще наложи.

Така в сряда в пленарна зала се стигна до ситуацията мнозинството да отхвърля предложение, което ще гласува по-късно през седмицата.

По време на дебата в парламента ДПС и НФСБ се обявиха против намерението на ГЕРБ да върне стария праг на преференциите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG