Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Фалшиви пенсии и подарък за 8 милиона


Течно злато, изливано в калъпи в златна мина близо до Елко, Невада.
Течно злато, изливано в калъпи в златна мина близо до Елко, Невада.

Добро утро,

Най-важните думи до този час:

  • Боинг 737 Макс 8
  • НОИ Силистра
  • Главното мюфтийство
  • Спасението на евреите

Рано тази сутрин Китай обяви, че прекратява използването на Боинг 737 Макс 8. Решението е взето след като в неделя етиопски самолет се разби на път за Кения със 157 души на борда. Това е втората катастрофа с такъв самолет за по-малко от 5 месеца, посочва китайската гражданска авиация в съобщението си, с което изтегля от употреба всичките си 96 Боинга 737 Макс 8.

Започва седмица, която ще е решаваща за Брекзит. Всички видове гласувания, обръщения и обсъждания ще започнат в 21 часа българско време във вторник и след изтощителен двудневен маратон евентуално ще приключат в четвъртък. Графикът на тези предстоящи събития е в „Медиапул“.

Наследничката на Меркел на председателския пост в ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер написа статия за Ди Велт, в която развива собствената си визия за реформирането на Европа. Няколко дни по-рано това беше направил и френският президент Еманюел Макрон. Двете идеи не съвпадат поне по два пункта.

Нова дума в речника: СМЧ

В неделя съдът реши да остави в ареста трима души измежду шестимата, които бяха арестувани за източване на осигурителния бюджет. Останалите излязоха под парична гаранция. Става дума за източване на НОИ-Силистра чрез фалшифициране на трудов стаж. Шефът на местното поделение пишел върху документите на облагодетелстваните три букви – „СМЧ“. Тоест, „силно мой човек“. Повече за това как прокурорите описват историята на злоупотребите можете да видите тук.

Ако подарявате едни милиони, значи забогатявате. Горе-долу това излиза от думите на Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е и председател на правната комисия в парламента. В неделя той беше помолен от БНР да обясни защо Народното събрание реши да опрости около 8 милиона лева дългове на Главното мюфтийство. Кирилов каза, че тази данъчна амнистия не само няма да навреди на бюджета, ами направо ще му помогне. Нали помните – амнистията беше обявена уж за всички вероизповедания, а накрая се оказа, че дългове има почти само Мюфтийството. Ако не можете да си спомните историята, вижте как я разказа Полина Паунова в петък.

Шествие на толерантността премина по улиците на София в неделя. За първи път годишнината от спасяването на близо 50 000 български евреи се отбелязва по този начин. Организатори бяха Столичната община и Организацията на евреите в България „Шалом“. Даниел Пенев ни връща няколко десетилетия назад, за да покаже, че „най-ефективният начин да се противопоставим на злото, е като действаме заедно“.

Някои от всички тези теми присъстват и в седмичния ни изпит.

И няколко линка

Българският учен Владимир Кефалов е носител на американската награда „Бреслър“ за 2019 г. Тя се присъжда за големи постижения в сферата на зрителните науки. Работата на Кефалов е довела до „нови познания относно механизмите на многобройните смущения на човешкото зрение“, се казва в официалното съобщение. Казано по-просто: ученият търси начин за предотвратяване на слепотата. Историята, заедно с подробностите около изследванията на Владимир Кефалов, ще откриете в Клуб Z.

Ако сте в София, днес е предпремиерната прожекция за България на филма „Джебчии“, който получи „Златната палма“ в Кан и беше номиниран за „Оскар“. От 20.30 в кино G-8. Разказ за японско семейство джебчии, което открива едно изоставено в студа момиченце. Текат седмиците на София Филм фест, така че можете да срещнете в София кого ли не от света на киното. Ако сте пропуснали срещата с големия режисьор Кшищоф Зануси, например, „Офнюз“ предлага едно задочно общуване с него.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG