Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАП: Опрощаването на дълговете на вероизповеданията не е държавна помощ, данъците им са тайна


Задълженията, които промените в Закона за вероизповеданията ще опрости, са в размер на над 8 мл. лв, а по-голяма част от тях са на Главното мюфтийство.
Задълженията, които промените в Закона за вероизповеданията ще опрости, са в размер на над 8 мл. лв, а по-голяма част от тях са на Главното мюфтийство.

Опрощаването на дълговете на вероизповеданията не представлява държавна помощ. Това става ясно от отговор на Националната агенция по приходите (НАП) на запитване на Mediapool. За да представлява опрощаването на задължанията държавна помощ, в акта на парламента трябва изрично да се запише, че е такава.

Поради тази причина институцията е отказала да разкрие какви са задълженията на вероизповеданията, както и какъв е размерът на платените данъци от религиозните организации през последните години. Според Данъчния кодекс (ДОПК) данъчната и осигурителната тайна падат при предоставяне на държавна помощ.

С гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът прие на първо четене промени в Закона за вероизповеданията миналата седмица, които опрощават над 8 млн. лева данъчни задължения на Главното мюфтийство.

Законопроектът беше внесен в началото на годината от Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ и предвижда данъчна амнистия за всички вероизповедания за задълженията им до 31 декември 2018 г. В мотивите обаче не присъства финансова справка, която да показва кое вероизповедание колко дължи на държавата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG