Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Отложен Брекзит и чужд почерк в тефтера


Премиерът на Великобритания Тереза Мей.
Премиерът на Великобритания Тереза Мей.

Добро утро,

Най-важните думи до този час:

  • Брекзит
  • „Воля“
  • Мирослава Тодорова

Но преди това друго: стрелба в две джамии в Нова Зеландия по време на молитва отне живота на „много хора“, съобщи Ройтерс, като се позова на полицията. Властите призоваха засега да не се посещават мюсюлманските молитвени домове, защото не е ясно колко души са въвлечени в нападенията. Свидетели описват безразборна стрелба. Полицията съобщи за четирима арестувани.

Брекзит и Индексът на настигането

Парламентът в Лондон упълномощи Тереза Мей да поиска отлагане на Брекзит. Процедурата оттук нататък е обяснена тук, но да го кажем накратко: Брюксел ще трябва да приеме или да отхвърли това британско желание – вероятно в края на следващата седмица. Що се отнася до сроковете, свързани с думата „отлагане“, нищо не е ясно. Тереза Мей споменава отлагане с три месеца или с повече. Свободна Европа следи темата.

Българската икономика расте, но демокрацията е в застой. Това е извод от т. нар. „Индекс на настигането“, който измерва и класира постиженията на 35 европейски страни по 47 индикатора. Индексът е създаден и се поддържа от Институт „Отворено общество“. България е с най-ниски показатели в категорията „Качество на живот“ (30-о място), а с най-високи – в категорията „Икономика“ (28-о място). Авторите твърдят, че става дума за тенденция, обща за редица страни в Източна и Централна Европа.

Пет минути слава за Марешки и един обикновен тормоз

Партията на Веселин Марешки обяви в четвъртък, че напуска парламента, но не даде нито един аргумент за това решение и в момента печели своите пет минути слава. Самият Марешки каза, че имал условия, които да постави на премиера, за да се върне обратно в пленарната зала. Което и ще стане, пише Полина Паунова. И още: „стъпката на „Воля“ може да изглежда като затягане на примката около ГЕРБ, които без депутатите на Марешки трябва да разчитат за кворум на ДПС“.

Делото срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева най-вероятно ще претърпи обрат, след като в тефтера й, представляващ едно от основните доказателства срещу нея, бяха открити записки с чужд почерк, пише „Медиапул“.

Мирослава Тодорова – съдийката, която поведе борба срещу партийните намеси в съдебната власт – е поставена в позиция на самоотбрана. ВСС й е образувал проверка. „Ако добавим и факта, че през последните години под натиск на ГЕРБ и лично на Цветан Цветанов тя бе наказвана първо с намаляване на заплатата, а после и с уволнение, отменено от Върховния административен съд (ВАС) като незаконно, историята все повече прилича на тормоз“, пише Борис Митов.

И две препоръки

Столичният общински съвет промени критериите за прием в яслите и училищата в София, пише „Дневник“. Един пример: децата на работещи родители ще получават повече точки.

Ако сте в Русе, вижте програмата на Мартенските музикални дни, които започват днес. За събота например е насрочена премиерата на Симфония № 10 на Емил Табаков, дирижирана от самия него.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG