Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит до 30 юни, но не повече


Тереза Мей.
Тереза Мей.

Британският премиер Тереза Мей поиска с писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск отлагане на Брекзит до 30 юни. Това обяви самата тя в изявление пред британския парламент в сряда.

„Написах тази сутрин писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да го информирам, че Великобритания иска удължаване на процеса по член 50 от Лисабонския договор до 30 юни. В качеството си на премиер не съм готова да отложа Брекзит по-дълго от 30 юни“, заяви Мей.

По-късно европейски представител потвърди, че Туск е получил официалното искане. Междувременно от Европейската комисия предупредиха британското правителство, че ако Великобритания не е напуснала ЕС до 23 май, трябва да проведе избори за евродепутати. Вариант, който консерваторите отхвърлят.

„Абсолютно важно е ние да бъдем извън ЕС преди евроизборите. Би било абсурдно хората, които гласуваха за напускане на ЕС, да видят как ние излъчваме кандидати на тези избори“, коментира Андреа Ледсъм, лидер на Камарата на общините.

Предстои европейските лидери да обсъдят в четвъртък в Брюксел искането на Мей за отлагане на Брекзит. Предварителните очаквания са такова да бъде допуснато, въпреки че според дипломатически източници Италия и Франция ще настояват за бърза раздяла с Великобритания.

„Моето впечатление е, че тази седмица Европейският съвет няма да вземе решение и вероятно ще трябва да се събере отново идната седмица. Госпожа Мей не постигна съгласие за каквото и да било нито в правителството ѝ, нито в парламента“, коментира на този фон председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Брекзит е насрочен за 29 март, но Тереза Мей бе принудена да поиска неговото отлагане, след като британският парламент отказа да подкрепи постигнатото споразумение с ЕС. При това положение като варианти остават още излизане от Евросъюза без сделка или дори нов референдум.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG