Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов обеща "много тежки решения" дори и всичко с апартаментите да е законно


Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов на „много тежки решения“ дори да се окаже, че Цветан Цветанов си е купил законно луксозен апартамент на цена няколко пъти под пазарната. Това заяви министър председателят пред журналисти в Брюксел.

“Дори само нарушение да има, не престъпление, много внимателно ще проследя тези данни. Това мога да ви уверя, защото решенията в случая са много тежки и то в много кратко време преди изборите. В ГЕРБ винаги сме взимали правилните решения и това, че другите са маскари, нас не ни оправдава", заяви той.

Борисов очаква всичко около имотните сделки на съпартийците му да е законно, но не смята, че с това се приключва проблемът. "Въпросът е морален... Предполагам, че би трябвало да е законно. Не са деца, имат глави на рамената", каза той.

Борисов по темата за апартаментите
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

По-рано той участва в церемонията по откриването на пространство „Атанас Буров“ в Европейския парламент (ЕП), по време на което повдигна въпроса за апартаментите.

Кой живееше в най-хубавите жилища в България след 1945 г., попита Борисов. И отговори: родителите на сегашните борци за демокрация.

„Наричали са го буржоа. А те какви са били, червената буржоазия след 1945 година? Кои бяха най-хубавите жилища в България – кой живееше на Позитано, кой живееше на Оборище? Кой живееше в най-скъпите, най-хубавите квартали – Лозенец, Изток, Червена армия? Кой? Родителите на сегашните права [борци] за демокрация“, заяви министър-председателят.

​На церемонията присъстваше внучката на брата на видния български банкер и политик Ивана Стоянова. Премиерът призова журналистите да попитат нея какво значи страх. Същите като преди 1989 г. са били условията и когато на власт е била БСП, каза Борисов и допълни, че левицата „не се е отказала от името си и историята си“.

Той отбеляза, че БСП поддържа разделението в България. „Виждате, че тези, които извършиха геноцида на българския народ и изтребиха цялата интелигенция през 1944-45 г., ги няма и днес. Сиреч никой не иска да се помирява“, заяви Борисов, визирайки отсъствието на евродепутатите от ПЕС/БСП на церемонията.

По-рано днес от левицата призоваха премиера да вземе отношение по темата за апартаментите на висши членове на ГЕРБ, купени на цени под пазарните. Сред тях са зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, показа разследване на Свободна Европа и организацията "Антикорупционен фонд", правосъдният министър Цецка Цачева и бившият културен министър Вежди Рашидов.

Премиерът отбеляза също, че Атанас Буров е бил приятел и с посланика на Съветския съюз, защото е осъзнавал, че България трябва да поддържа с Русия добри прагматични отношения, но пръв прозира, че „нашата пъпна връв трябва да бъде в Европа, така както е и до ден днешен“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG