Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Доволен Тръмп, апартаменти и пак апартаменти


Доналд Тръмп поиска да бъде оневинен напълно, след като разследването не установи той да е заговорничил с Русия през 2016 г.
Доналд Тръмп поиска да бъде оневинен напълно, след като разследването не установи той да е заговорничил с Русия през 2016 г.

Добро утро,

Най-важните думи до този час:

  • Робърт Мълър и Тръмп
  • Апартаментите и ГЕРБ

Не е имало връзка между президента Тръмп и неговия екип с Русия по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г. Това е основният извод от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, което снощи беше изпратено в двете камари на Конгреса. Работата на Мълър продължи близо две години, в които той се опитваше да установи дали хора от щаба на Тръмп са помагали на руските служби да повлияят на изборния процес. Никой от щаба на Тръмп „не е влизал в заговор, нито е координирал действията си с правителството на Русия“, пише в резюмето на доклада. Свободна Европа следи темата.

Сто на сто ви се вие свят от историята с апартаментите в София – какво стана, кой за какво се бори и как ще свърши всичко. Ето най-важното в едно изречение: от четирима души с евтини апартаменти двама подадоха оставки в събота (Цецка Цачева и Ваня Колева – да, и двете жени в тази история). Обзор на политическите изказвания по тази тема, направени през уикенда отляво и отдясно ще намерите тук. Що се отнася до фактите, свързани с това кой политик какво е придобил, кога и по какъв начин, обобщили сме всичко тук. И едно допълнение: от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) се обявиха против негативните внушения към гилдията и защитиха компанията продавач „Артекс“. Ако вече се чувствате подготвени по темата, втурвайте се смело към седмичния ни изпит.

Оръжие в Полша, билбордове в Унгария

НАТО ще построи склад за военно оборудване в Полша. В него ще се поддържат включително и бронирани машини. Помните контекста, в който идва новината: Полша нееднократно е настоявала да се увеличи американското военно присъствие в страната. Цената на съоръжението е 260 милиона долара, подробностите са тук.

Унгарският премиер Виктор Орбан снощи заплаши, че може да поднови кампанията си срещу лидери на ЕС. Пет дни по-рано ЕНП реши да замрази членството на неговата партия „Фидес“, вместо да рискува с изключването й точно преди европейските избори – слабост, която Орбан използва и сега твърди, че сам си е замразил членството. Повод за всичко това е поддържана от правителството в Будапеща антиевропейска кампания в медиите и по билбордовете, напомня „Дневник“.

Десетки видове риби са изчезнали от Черно море в последните години, каза вчера по Дарик бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев. Според него вече няма скумрия и платерини, а рядко се среща и лаврак. Василев обяснява процеса със замърсяването на морето, но също и с улова на цаца, която е в основата на хранителната верига.

И няколко линка

Романът „Онзи в мен“ на Сам Шепърд излиза за първи път на български (изд. „Лист“). Корицата е на Теодор Ушев. „Площад Славейков“ предлага откъс от книгата.

Днес се навършват 130 години от рождението на големия художник Константин Щъркелов. Замалко да ви препоръчаме Пловдивската градска галерия, в която има най-много негови творби, но се оказа, че сградата с постоянната експозиция е закрита за ремонт. Това трябва да е някакъв оригинален подход към статута на града като столица на културата.

В петък имаше необичаен за София протест – художници рисуваха пред Съдебната палата „срещу овладяната държава“. Вижте историята тук.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG