Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 80% от „Графа“ и Голямото бързане


Добро утро,

Ето основните думи до този час:

  • „Артекс“
  • Пакетът „Мобилност“
  • Робърт Мълър

Но първо да видим ето тези думи: Голямото бързане. По незнайни причини парламентът се е втурнал презглава да приема промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Действието се развива между първото и второто четене, като за целите на необяснимото бързане се свиква извънредно заседание на правната комисия във вторник (днес). Промените засягат Инспектората към ВСС, ключов орган за съдебната власт, който се оприличава на „съдебната КПКОНПИ“.

Нови трима участници в управлението се оказаха с евтини апартаменти от „Артекс“. Това са заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, бившият шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков и членът на ВСС Гергана Мутафова. Публикация на „Бивол“.

Пакетът „Мобилност“ ще бъде гласуван в Европейския парламент в сряда. Можеше да не се стига изобщо до такова гласуване, напомня „Офнюз“ и обяснява защо – пакетът е могъл да отпадне още в понеделник, но на противниците на тези промени не са достигнали два гласа. А пък от залата са отсъствали трима български депутати.

Ако не сте минавали скоро покрай „Графа“ в София, не бързайте. Всичко е в прах и гипс, а освен това е само 80 % готово след близо година ремонт.

Робърт Мълър, приказка за доверието и Грузия в НАТО

Цял ден продължи напрежението във Вашингтон, където специалният прокурор Робърт Мълър предаде резюме от доклада си за намесата на Русия в американските избори от 2016 г. Според Мълър Доналд Тръмп и хора от щаба му не са заговорничили с Русия. Демократите настояват да стане публичен целият доклад. Ние пък се питаме откъде се взима това доверие към заключенията на Мълър, след като поне половината от онези, които го изразяват, са на противоположното мнение. Николай Лавчиев обяснява това в портрет на Робърт Мълър за рубриката „Човек на деня“.

Генералният секретар на НАТО съобщи, че Грузия ще влезе в НАТО, каквото и да мисли Русия по този въпрос. Цитатът не е прецизен, но смисълът е предаден буквално.

И няколко препоръки

Иван Костов е написал спомени. Книгата съдържа 448 страници и ще бъде представена на 11 април, пише „Дневник“. Бившият премиер произнесе и многозначителна реч по време на една конференция в София. Според него българските власти са пасивни пред хибридната агресия на Кремъл.

Какво ще правите на 7 декември? Дано нямате планове, защото това не е за пропускане – „Пърпъл“ отново ще пеят в София. Както пишат в „Площад Славейков“, тази новина няма да ни омръзне.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG