Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Меню за „Макдоналдс“ и кърпи на плажа


Плаж "Липите" до Синеморец
Плаж "Липите" до Синеморец

Добро утро,

Най-важните думи до този час:

  • новият „Цветанов“
  • „Златен век“
  • дюните

Новият „Цветанов“ се казва Даниела Дариткова. Тя ще поеме ръководството на парламентарната група на ГЕРБ – място, което Цветан Цветанов освободи, запазвайки партийните си постове на втори човек в ГЕРБ. Тук можете да я чуете и видите как Дариткова говори и какво има да каже, за да формирате мнение. Но накратко: смята „историята с апартаментите“ за „координирана атака“. Два пъти я питаха, и двата пъти така отговори. В „Дневник“ има неин подробен портрет.

По случая с небостъргача „Златен век“ в четвъртък проговори и Дирекцията „Национален строителен контрол“ (ДНСК). Полина Паунова отиде на пресконференцията им и се наслуша на куп твърдения, които се самоопровергават. Накратко: ДНСК продължава да не знае дали строящата се сграда със сигурност има нужните разрешителни.

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев също коментира фактите, според които той е подал годишни данъчни декларации, разминаващи се с данните за него от имотния регистър. Оказа се, че шефът на антикоруприонната комисия вижда в случая просто една грешка, която сега е в процес на поправяне. Междувременно бяха издирени факти и кадри, свързани с прочутата му тераса от 186 кв.м., която Георгиев не е декларирал, защото я е обявил за площ, предназначена за общо ползване със съседите му – нещо, което не се декларира. „Офнюз“ публикува снимки.

Що се отнася до самия Цветанов и бъдещето на ГЕРБ, трима политолози говориха пред Ивайло Везенков, за да коментират ситуацията оттук нататък. Това са Евгени Дайнов, Даниел Смилов и Първан Симеонов.

Кинтекс, Площад „Гарибалди“, дюните

В четвъртък имаше обиски поне на две знакови места – в „Кинтекс“ и в захарния завод в Пловдив.

Кметът на София Йорданка Фандъкова се вслуша във възмущението из социалните мрежи и ще премахне от центъра на града гранитната стена, планирана като „водна кула“. Софиянците вече я бяха прекръстили на „надгробна плоча“ – заради очевидните цветови и стилистични прилики на „стената“ с гробните места.

Лягате на една кърпа на дюните и... ви глобяват от 500 до 1000 лева. Чиста истина. На първо четене депутатите гласуваха Закон за устройство на черноморското крайбрежие, който забранява поставянето на плажни принадлежности върху дюните. Под плажни принадлежности се разбират неща като чадъри и кърпи. Ами няма да се разбира багер, я! Няколко такива вече унищожиха 1205 кв.м. дюни на къмпинг „Смокиня“ и нищо им няма. Информация на „Дневник“.

И няколко линка

До 25 г. ще изгубим 1/3 от трудоспособното си население, пише „Офнюз“ и прогнозира, че това би означавало бавно развитие на икономическия растеж.

„Макдоналдс“ са закупили стартъп за изкуствен интелект, за да предлагат на клиентите си менюта, изготвени на базата на данни. Тази технология е израелска, тя позволява, например, да се предположи каква би била следващата покупка на даден човек или какви са предпочитаните от него храни.

В събота срещу неделя преминаваме към лятно часово време – часовници и телефони ще преминат с един час напред. Тук пише как това ще се отрази на разписанието на влаковете.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG