Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз няма да се обяснявам!" КПКОНПИ чака сигнал, за да провери председателя си


Пламен Георгиев говори пред медиите преди участието си в конференция на тема "Етика в държавната администрация".
Пламен Георгиев говори пред медиите преди участието си в конференция на тема "Етика в държавната администрация".

„Очевидно е, че това е абсолютна компроматна атака“, дирижирана от „хора, които притежават медии, хора, които също така имат 198 млн. причини (такава е стойността на иска на държавата срещу съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев) да водят срещу нас компроматна война“.

Така председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев се обърна към журналистите, очакващи от него обяснение как терасата в луксозния му тризонет едновременно е обща част и е ипотекирана като негова собственост.

Той обаче не обясни защо ръководеният от него антикорупционен орган не се е самосезирал по случая, каквато възможност изрично е записана в закона. Вместо това призова някой да подаде сигнал, ако желае: „Нека да се подаде сигнал до прокуратурата, нека да се подаде сигнал до парламента, нека се подаде до нашата комисия, има хиляди органи, които могат да проверят“.

„Аз няма да се обяснявам, нека тези хора, които имат незаконни средства, те да се обясняват, а не аз“, заяви още Георгиев, обвинявайки директно медиите, разпространяващи информации за несъответствията в имотното му състояние, че „се поставят в услуга“ на обвиняеми олигарси.

Пламен Георгиев за "компроматната война" за терасата му
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

През последната седмица стана ясно, че Георгиев е пропуснал да декларира тераса с площ от близо 187 кв.м. в свой тризонет в столичния кв. „Гео Милев“, чиято стойност самият той оцени за близо 200 000 лв. Освен това шефът на КПКОНПИ си извади нова данъчна оценка за друг негов апартамент в същия район, която значително свали цената, посочена в нотариалния му акт. Така той обясни разминаване от близо четвърт милион лева между имотните си декларации и цените на жилищата, публикувани в Имотния регистър, разкрито от сайта „Биволъ“.

Междувременно от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ публикуваха оферта за тризонета на Георгиев от 2016 г., според която той се продава за 265 000 евро. Според собствените обяснения на антикорупционния шеф, той е закупил имота през 2017 г. за 150 000 евро. Противно на уверението му, че голямата тераса в тризонета му е обща част от кооперацията, бТВ съобщи, че и тя е била ипотекирана от Георгиев в банка. Въпросното открито пространство се е предлагало като част от тризонета му в официалната обява за имота преди антикорупционният шеф да го придобие.

„Няма никакво разминаване, всичко е наред и е обяснено“, беше категоричното становище на Георгиев, който отказа повече да коментира тези „компроматни глупости“.

Документите от старата проверка на Цветанов се анализират

Попитан дали няма поне да говори за огласените от „Биволъ“ документи от проверката на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, водена от предишната Комисия за отнемане на незаконно придобити имоти (предшестваща КПКОНПИ), той заяви, че все още не е ясно дали те са истински.

От тях ставаше ясно, че още през 2015 г. тогавашната КОНПИ е установила разминаване в доходите на Цветанов за 130 000 лв. Проверката обаче е прекратена, защото сумата не надвишава прага за конфискация на имущество с неясен произход от 250 000 лв. В доклада се споменава и ревизия на НАП, установила данъчни задължения на Цветанов за 15 533,92 лв., както и на съпругата му Десислава за 1054,72 лв. Засечени са и сделки за няколко апартамента, сключени за по-ниски от пазарните цени.

Шефът на КПКОНПИ за старата проверка на Цветанов
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

„Живеем в правова държава, в която се опитваме да наложим законови правила и да се борим с корупцията – искате да коментирам едни качени, неподписани документи, в някакъв сайт? Тези неподписани документи в момента се анализират дали отговарят изобщо на истината, защото се качиха някакви неща в медийното пространство“, лаконичен бе Пламен Георгиев, който оглави новосъздадената КПКОНПИ с подкрепата на ГЕРБ и лично на Цветанов.

Изискани са всички имотни сделки на „Артекс“ от 2007 г. насам

Председателят на антикорупционната комисия демонстрира желание да коментира единствено проверката за луксозните жилища, купувани от представители на управляващите от строителната фирма „Артекс“ на преференциални цени. По думите му досега са изисквани всички сделки, сключени от компанията от 2007 г. насам.

Освен това КПКОНПИ е установила, че сделките на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Ваня Колева и Вежди Рашидов са изповядани при един и същ нотариус. „Това обаче, разбира се, не можем да кажем, че има някаква конкретна връзка, защото това е нормална практика фирмите да изповядват“, уточни Георгиев.

Добави и, че с колегите му ще анализират приетите през 2017 г. от парламента промени в Закона за Закона за устройство на територията (ЗУТ), даващи възможност строежът на „Артекс“ на небостъргача „Златен век“ в кв. „Лозенец“ да продължи. Въпреки че по силата на стария закон разрешителното му е изтекло. Затова по силата на променения закон му е издадено ново.

По този повод КПКОНПИ ще анализира протоколите от обсъжданията на предложените от ГЕРБ текстове и ще провери дали има някаква връзка между собствениците на „Артекс“ от семейство Мирянови и политици, включително дали са правени дарения на партии. Изисквани са и становища на зам.-министри, давани във връзка с продължаващия и в момента строеж на „Златен век“.

Пламен Георгиев за хода на проверката "Артекс"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

​В края на импровизирания си брифинг Пламен Георгиев отговори и на въпрос защо се движи с четирима гардове от НСО. По думите му, охраната му е била назначена заради отправена срещу него заплаха, която е била оценена от службите, като "сериозна". Шефът на КПКОНПИ добави, че заплахата е станала факт преди началото на "компроматните атаки", свързани с имотното му състояние.

Терасата и антикорупцията
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG