Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма кой да ме накаже": имотните неясноти на Цветанов, констатирани още през 2015 г.


Цветан Цветанов подаде оставка като депутат миналия четвъртък.
Цветан Цветанов подаде оставка като депутат миналия четвъртък.

„Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже.“ Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори в петък на въпрос на водещия на БНТ Бойко Василев дали се чувства наказан, след като трябваше да напусне от парламента заради необяснимо евтината сделка за луксозен апартамент от фирма „Артекс“.

Имотната сага провокира оставките на правосъдния министър Цецка Цачева, зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов и спортната му колега Ваня Колева. Цветанов пък освободи всички заемани от него постове в парламента, оставайки заместник на премиера Бойко Борисов в управляващата партия и ръководител на предизборния щаб на ГЕРБ.

В момента Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) проверява всички данни за сделки на представители на властта с „Артекс“. Оказва се обаче, че антикорупционният орган е установил сериозно несъответствие в имуществото на Цветанов още през 2015 г., показват публикувани от "Биволъ" документи.

Тогава приключва проверката на втория човек в ГЕРБ, започнала по повод повдигнатото през 2013 г. обвинение за възпрепятстване на правосъдието, по което Цветанов бе осъден на две инстанции, а накрая оправдан. Проверката обхваща 10-годишен период от 04 декември 2003 до 04 декември 2013 г.

Документите показват, че тогавашната КОНПИ е засякла разминаване в доходите на зам.-председателя на ГЕРБ за 130 000 лв. Проверката обаче е прекратена, защото сумата не надвишава прага за конфискация на имущество с неясен произход от 250 000 лв.

В доклада на КОНПИ се споменава и ревизия на НАП, установила данъчни задължения на Цветанов за 15 533,92 лв., както и на съпругата му Десислава за 1054,72 лв. Ревизионните актове не са оспорени в съда и са платени на 21 октомври 2013 г., което означава, че семейството е признало задълженията си.

Апартаменти на ниски цени

Подобно на случая с жилището на Цветанови с ВИП асансьор в столичния кв. „Изток“, КОНПИ е засекла и други имотни сделки на заместника на Борисов в ГЕРБ, сключени на цени, по-ниски от пазарните.

Става въпрос за двата апартамента на семейството, заменени през миналата година заедно с доплащане от 100 000 лв. за имота в луксозната сграда на „Артекс“ – „Летера“. През 2008 г. Цветанов купува два апартамента и два гаража на ул. „Елемаг” от фирмата ТИ ВИ БИ на неговия кумец Тодор Бояджиев. Вместо да направи пазарна оценка на имотите, каквото задължение КОНПИ има по закон (чл. 28 ал. 2 и 3 от действащия тогава закон), проверяващите приемат, че имотите струват само 306 120 лв., пише „Биволъ“.

Според справка на изданието, ако площите на двата имота се съпоставят с тогавашните пазарни цени в района, общата сума за закупуването им би трябвало да е два пъти по-висока. Ако КОНПИ бе приела същото, това щеше да ѝ даде директно основание да започне процедура по конфискация на имущество с недоказан произход срещу Цветанови.

От доклада на органа, ръководен и тогава от Пламен Георгиев, става ясно още, че в края на 2008 г. дъщерята Гергана получава като дарение от баба си и дядо си по майчина линия апартамент в жк „Дианабат“ от 62,50 кв. м. и гараж 29,49 кв.м. Същият апартамент е купен година по-рано от тъщата на Цветанов – фирмата „Балканстрой” го продава за 193 евро на кв.м. при пазарни цени от над 1000 евро на кв.м., пише още „Биволъ“.

Обект на проверката на КОНПИ преди 4 години са станали и десетките банкови сметки на семейството. Според данните в доклада към онзи момент Цветанов е разполагал с 14 сметки в ДСК, 3 в „СИБанк“, 2 в „Юробанк“ и 1 в „Инвестбанк“. Съпругата му Десислава пък е имала има 2 сметки в ОББ, 1 в БАКБ и 1 в „Уникредит“. Дъщеря им Гергана е с общо 3 сметки – 2 в ПИБ и 1 в ДСК.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG