Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховният касационен съд на Румъния отмени съдебния контрол на Лаура Кьовеши


Лаура Кьовеши.
Лаура Кьовеши.

Лаура Кьовеши отново ще може да напуска свободно Румъния, да говори за делото, по което беше разследвана, както и да упражнява дейност на прокурор. Това реши Върховният касационен съд (ВКС) на северната ни съседка.

Институцията е приела обжалването и е отменила всички мерки за неотклонение, които бяха наложени миналата седмица на бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши. Решението дойде, след като редица представители на ЕС, както и западни дипломати, изказаха притеснения от случващото се в съдебната система на страната. Решението на ВКС е окончателно.

„Прие се констатацията, която формулирах, и се разпореди да бъде премахната мярката съдебен контрол“, заяви Кьовеши пред журналисти след съдебното заседание.

В същото време съдийската секция на Висшия съвет на магистратурата (румънският аналог на ВСС) заяви, че е имало натиск от страна на европейски официални представители върху съдията, който разглеждал обжалването на Кьовеши. В писмо, публикувано на сайта на институцията, се посочва, че „се създава нелегитимен натиск върху съдиите и съдебните институции в Румъния“. В писмото се казва още, че изявления на европейски лидери като Манфред Вебер, Ги Верхофстад и Антонио Таяни са в състояние да окажат натиск върху съдията, който трябва да реши случая.

Кьовеши е фаворит на Европейския парламент за поста на главен прокурор на ЕС. Тя е разследвана от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система в Румъния по обвинения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG