Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващите предлагат промени в изискванията за шеф на КПКОНПИ


Пламен Георгиев и Данаил Кирилов
Пламен Георгиев и Данаил Кирилов

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат промени в изискванията за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Според предложението, внесено в четвъртък, отпада задължителното изискване председателят на комисията да има юридическо образование и поне 10 години стаж като юрист. За законопроекта първо съобщи Mediapool.

Промените в Закона противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество са предложени на 4 април. Вносители са председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който в същия ден беше номиниран за правосъден министър, и депутатът от "Обединени патриоти" Християн Митев.

По-рано в четвъртък премиерът Бойко Борисов призова председателя на КПКОНПИ Пламен Георигев и други държавни служители, замесени в имотния скандал, да подадат оставка или да излязат в отпуск докато не приключат прокурорските проверки. Минути по-късно Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск.

В същия ден БСП започна събиране на подписи с искане за отстраняване на Пламен Георгиев от председателското място в КПКОНПИ.

Преди седмица сайтът „Биволъ“ съобщи за несъответствия между имотните декларации на Пламен Георгиев и информацията за сделките му в Имотния регистър на стойност близо четвърт милион. Георгиев се оправда със сгрешени данъчни оценки и неясноти около общите части на апартамента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG