Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бойко Борисов лично е заявил, че строежът на "Златен век" спира


Небостъргачът "Златен век" на компанията "Артекс".
Небостъргачът "Златен век" на компанията "Артекс".

Министър-председателят Бойко Борисов лично е заявил, че спира строежа на сградата „Златен век“. Това стана ясно от интервю пред бТВ на активиста от Инициативен комитет „Лозенец“ Мариан Башур, който каза, че премиерът му е съобщил за това решение в телефонен разговор.

От становището на Дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК) става ясно, че преустановяването на строежа е само временно и след като фирма „Артекс“ отстрани нередностите, работата ще продължи, уточни Башур.

​„До месец сградата ще бъде пусната и не се решава никакъв проблем“, каза Башур.

Други двама активисти от ИК „Лозенец“ – Николай Вапцаров и Войслав Тодоров заявиха, че кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков са застанали на тяхна страна и очакването им е от ДНСК да обявят, че срокът за строителството на сградата е изтекъл.

В четвъртък Бойко Борисов обяви, че спира строителството на „Златен век“. Малко след това от ДНСК обявиха за извършена проверка от края на месец март, която е констатирала отклонения от одобрения проект. Само седмица по-рано от от контролния орган бяха обявили, че документите за строежа на сградата са изрядни, а дали решението за строеж е изтекло трябва да реши съдът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG