Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спокойно преминаха поредните протести в Габрово


Габрово
Габрово

След няколко дни на ескалиращо напрежение, поредният протест в Габрово премина спокойно и през нощта нямаше инциденти. Около две хиляди души излязоха по улиците на града заради побоя, който трима мъже от ромски произход по-рано нанесоха на продавач в магазин. Предварителните очаквания за масово присъствие на хора от други градове не се оправдаха и протестът премина спокойно при засилено присъствие от страна на органите на реда.

Митингът продължи близо два часа, след което хората преминаха по улиците на града. На няколко места в града бяха разположени бусове на жандармерията, а от МВР проверяваха хора, които участват в протеста. На входовете на града полицията е извършвала проверки на коли, които са регистрирани в други общини, стана ясно от репортажи на бТВ.

Кметът на Габрово Таня Христова е готова да подаде оставка, ако това се наложи, заяви самата тя пред Нова телевизия. Тя каза също, че в Габрово няма ромско гето, махала или училище. От общината са решили да изготвят обръщение към гражданите, в което категорично се определят като манипулация информациите, че в Габрово „целенасочено и организирано се внасят роми“, добави тя.

В петък шефът на полицията в Габрово Борислав Бончев подаде оставка, след като това поиска министър-председателят Бойко Борисов.

В събота стана ясно още също, че голяма част от ромските семейства, живеещи в Габрово, временно са напуснали града. От център „Амалипе“ съобщават, че напрежението и несигурността сред останалите в града роми е голямо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG