Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проучване: ГЕРБ и БСП с равни резултати на евроизборите


Подкрепата за коалицията между ГЕРБ и СДС и тази за БСП се изравнява месец преди европейските избори. Това става ясно от проучване, публикувано на сайта на Европейския парламент (ЕП).

32,8% от анкетираните са заявили, че ще гласуват за БСП, а 32,7 на 100 – за ГЕРБ и СДС. Това им отрежда по шестима евродепутати. Толкова представители ГЕРБ имат и в настоящия ЕП, но ако подкрепата за БСП се запази, формацията ще изпрати в Брюксел с двама евродепутати повече, отколкото има сега.

На трето място в проучването на нагласите на избирателите се нарежда ДПС с 10,1% и двама представители в ЕП. В момента движението има четирима евродепутати.

Следва ВМРО с 4,3% и един евродепутат, колкото има и сега. На пето място се нарежда „Демократична България“, за която са заявили, че ще гласуват 4% от анкетираните. Това отрежда на коалицията между ДСБ, „Да България“ и Зелените един евродепутат.

Според проучването, осъществено в България от „Медиана“ и „Алфа рисърч“, един представител ще има и „Воля“, към която подкрепа са заявили 3,4% от запитаните. Извън новия състав на ЕП ще останат „Атака“, АБВ и НФСБ.

Така България ще има седем евродепутати от групата на Европейската народна партия (ЕНП) – от ГЕРБ и вероятно от „Демократична България“, шестима в Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С&Д) – от БСП, двама в Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) – ДПС, и по един в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) – ВМРО, и Европа на нациите и свободата (ЕНС) – вероятно „Воля“.

Според проучването най-много евродепутати ще има ЕНП – 180 (в сравнение с 217 в настоящия ЕП). Следва групата на С&Д с 149 членове на ЕП (при 186 сега). Очертава се засилване на позициите на АЛДЕ, която ще остане трета сила, на Зелените, както и на популистките групи Европа на свободата и пряката демокрация (с лидер Найджъл Фараж от Великобритания) и Европа на нациите и свободата (в която членува „Национален сбор“ на Марин льо Пен).

Очакват се по-слаби резултати в сравнение с изборите през 2014 г. за партиите от групите на ЕКР и Европейската обединена левица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG