Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Комикът става президент, Пепеляшка е убийца, а терасите са две


Кадър от филма "Пепеляшка", 1950 г.
Кадър от филма "Пепеляшка", 1950 г.

Добро утро,

Ето най-важните думи до този час:

  • Шри Ланка
  • Володимир Зеленски
  • Каракачанов и тераса № 2

Кошмарен Великден в Шри Ланка, където няколко едновременно избухнали взрива в църкви и луксозни хотели отнеха живота на стотици хора. Към 7.30 сутринта българско време Ройтерс съобщаваше за 290 жертви и над 500 ранени. Все така никой не е поел отговорност за нападенията.

Арестувани са 7 заподозрени, въведен е вечерен час, спрян е достъпът до социалните мрежи, правителството в Коломбо заседаваше извънредно. В нападнатите хотели е имало шестима българи, но те са в безопасност, пише „Дневник“.

Комик оглави Украйна

Той е 41-годишен комик и ще управлява най-голямата страна в Европа след Русия – Украйна. Володимир Зеленски получи над 73 % от гласовете на президетските избори и така удържа съкрушителна победа срещу досегашния лидер Петро Порошенко. Свободна Европа следи темата.

Първият тур на президентските избори в Северна Македония не излъчи ясен победител. На балотаж отиват кандидатът на управляващите Стево Пендаровски, който води с минимална преднина, и кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова.

Тераса № 2 и присъда за убийството на Чората

Вицепремиерът Красимир Каракачанов се оказва собственик на апартамент, натоварен с два проблема: съмнително евтин е (640 евро на кв.м. при сделка от 2017 г.), а освен това има недекларирана тераса от 117 кв.м. Публикацията е на „Бивол“. Случаят на Каракачанов много прилича на този на Пламен Георгиев, шефът на КПКОНПИ, за чиято недекларирана тераса със сауна беше съобщено по-рано. Което ни подсеща да напомним, че „апартаментгейт“ не е само история с апартаменти: в дадения случай Каракачанов (собственик на тераса № 2) декларира своето имущество пред институцията, ръководена от Георгиев (собственик на тераса № 1). Сиреч, № 1 трябва да проверява за нередности № 2, а синдромът „тераса“ е общ и за двамата.

Междувременно Бойко Борисов продължава с процеса на преименуване на грозната история с апартаментите: вместо да коментира нея, говори за „моралния стандарт“, който е въведен тия дни. Според този „стандарт“ виновните си подават оставката дори и само заради съмнения. Така излиза, че Вежди Рашидов май не го броят за нищо или го поставят над „стандарта“. За Каракачанов, който е от ВМРО, а не от ГЕРБ, няма и да питаме.

Приключи едно от делата, които вече изглеждаха безкрайни. Петимата полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров – Чората, бяха осъдени на по седем години затвор. Чората беше заподозрян за разпространение на наркотици и беше убит по време на акцията по задържането му в Благоевград. Първоначално полицаите твърдяха, че той е починал от стрес. Това се случи през 2005 г., когато главен секретар на МВР беше сегашният премиер Бойко Борисов. Съдът в Страсбург вече осъди България за полицейско насилие и неадекватно разследване по случая с Чората.

И три препоръки

Как се живее в бежанския лагер „Мория“ на остров Лесбос? В момента в него са настанени 4746 бежанци, за които бихме се сетили само ако стане някакъв инцидент от типа на последните събития в Северна Гърция. Разказът е на Десислава Микова за „Тоест“ и не е провокиран от никакъв инцидент.

Пепеляшка като убийца – възможно ли е това? Според Джамбатиста Базиле, събирач на приказки от 17-и век, историята за Пепеляшка не прилича особено на това, което знаем от по-известните преразкази, пише „Площад Славейков“. Събраните от Базиле приказки излизат в превод на Владимир Молев от английски в издателство „Милениум“.

От рождението на Леонардо да Винчи скоро ще се навършат цели 500 години, а картините му продължават да се изследват от хора с всевъзможни професии. Американски ендокринолог например е опровергал твърденията, че жената, изобразена на картината „Мона Лиза“ е била болна от хипотиреоидизъм, пише „Медиапул“.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG