Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: къщи до морето, загадъчна фотографка и край на студа


Температурите днес ще бъдат със 7 градуса по-високи от вчера
Температурите днес ще бъдат със 7 градуса по-високи от вчера

Добро утро,

Ето най-важните думи до този час:

  • Пеевски и съдът
  • Елена Йончева и къщите
  • УНСС

Как се избира шеф на Софийския районен съд (СРС)? Ето краткия отговор: събират се трима магистрати, а сред тях изведнъж се появява депутатът на ДПС Делян Пеевски и започва да изяснява дали бъдещият шеф няма после „да се отметне“. От какво да се отметне ли? Вижте какво разказва тук самият Методи Лалов, който е тъкмо бившият председател на СРС, избран по този именно начин.

Йончева, къщи, тераси

Прокуратурата започна проверка на семейството на Елена Йончева – депутатката от БСП, която е и водач на листата на партията за евроизборите. Държавното обвинение се е самосезирало по публикация на сайта ПИК. Историята е следната – близки на Йончева са спечелили 400 хиляди лева от европейските програми, за да изградят три къщи за гости в Странджа, близо до морския курорт Лозенец. Впоследствие обаче тези къщи не са били ползвани по предназначение. Подобна история доведе до проверка и до оставка на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Както вече писахме, около къщите за гости, финансирани по европроекти, има достатъчно данни за злоупотреби за милиони, които до този момент не са разследвани.

Популярната дума „тераса“ грейна вчера в нова светлина – намерил се е депутат, който да поясни пред вестник „Сега“, че ако някой не си декларира терасата, то е защото такава е инструкцията за попълване на самата декларация. Тоест, не че Каракачанов и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев нещо са укрили, а просто им било обяснено, че „тераси, мазета и тавани“ не се декларират по принцип. Авторът на твърдението е депутатът Искрен Веселинов от ВМРО, партията на Каракачанов.

Фалити и пак фалити

Положението с човешките права в България е все по-лошо, а причините са две основни (и много на брой второстепенни): първо, политическият дискурс целенасочено прераства в ксенофобска пропаганда и второ, държавните институции бездействат спрямо нарушенията на човешките права. Това е извод от ежегодния доклад на най-голямата правозащитна организация в страната – Българския Хелзинкски комитет. Докладът беше представен във вторник.

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) съобщи, че е пред фалит и поиска от държавата 10.3 млн. лева. Предстои финансова инспекция, която да провери за какво става въпрос. Ректорът на УНСС проф. Стати Статев е изненадан, че проверката ще дойде чак сега, а не когато университетът е имал нужда от нея. Предисторията е в „Медиапул“.

И няколко препоръки

В Софийската градска художествена галерия вече e открита фотографската изложба на Вивиан Майер – жената, която цял живот работи като гувернантка и не показва на никого това, което е заснела. Снимките й са открити случайно малко преди смъртта й през 2009. В СГХГ можете да гледате и филм за нея.

Туристите в София са се удвоили за 10 години, твърди кметицата на града Йорданка Фандъкова. Тя предлага и данни за страните, от които идват най-много туристи: Германия, Великобритания, Израел и Франция.

Край на студа, времето се оправя още от днес. А заедно с това приближава и моментът за първите редовни спектакли на открито в София: зад НДК на 24 май ще се отвори нова сцена с 450 места за публиката.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG