Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин за Ким: Те искат само международни гаранции за сигурността си


Владимир Путин с корейски меч, получен като подарък от Ким Чен-ун.
Владимир Путин с корейски меч, получен като подарък от Ким Чен-ун.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви след първата си среща очи в очи с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, че Пхенян се нуждае от международни "гаранции за сигурността" преди да прекрати ядрената си програма. В края на целодневната среща в руския далекоизточен град Владивосток, Путин добави, че такива гаранции трябва да бъдат предложени от няколко държави.

Ким каза, че срещата е била "много значима директна обмяна на мисли".

Срещата се проведе два месеца след провала на преговорите между САЩ и Северна Корея по въпроса за освобождаването на Корейския полуостров от ядрени оръжия, т.нар. денуклеаризация.

Повод за провала стана настояването на Северна Корея за пълно отпадане на икономическите санкции в замяна на някакви ангажименти за денуклеаризация. Вашингтон не прие такава сделка.

"Те (Северна Корея - б.р.) имат нужда само от гаранции за сигурността си", каза Путин пред журналисти след края на срещата.

Путин каза още, че споразумение с Пхенян за ядрените оръжия не би било възможно "без международни гаранции" и че едва ли "някакви споразумения между две държави ще са достатъчни".

Такива гаранции трябва да бъдат международни, правно-обвързващи и гарантиращи суверенитета на Северна Корея, обясни Путин.

Руският президент също разкритикува Вашингтон, че опитва да се наложи със сила.

"Трябва да се върнем към... състояние, в което международното право, а не правото на най-силния, определя развитието на света", каза Путин.

По-рано през деня Ким каза, че са имали "много значима обмяна на мисли по въпроси от взаимен интерес" с Путин и добави, че са обсъждали "начини за мирно разрешаване".

Путин каза, че двамата с Ким са имали "подробна дискусия" и са обменили идеи за излизане от задънената улица с ядрената програма на Пхенян.

Двамата лидери за първи пък разговаряха очи в очи. Те се поздравиха с усмивка пред Далекоизточния университет на остров Руски, до който се стига по мост от Владивосток.

Москва и Пхенян традиционно имат добри връзки, въпреки че след разпадането на Съветския съюз руската финансова помощ бе прекратена. В последните години двете страни отново се сближиха, но влиянието на Русия над Северна Корея не може да се сравнява с това на Китай.

Русия често смесва критики към действия на Северна Корея с призиви към САЩ, Южна Корея и Япония да се въздържат от стъпки, които могат да увеличат напрежението или да провокират Пхенян.

През 2017 г. Русия се противопостави на увеличаването на международните санкции срещу Северна Корея и отхвърли "военната истерия" на света след шестия ядрен опит на Пхенян.

Бащата на Ким - Ким Чен-ир, се срещна с Путин в Москва през 2001 г. и във Владивосток през 2002 г. Той посети още веднъж Москва през 2011 г., за да се срещне с тогавашния президент Дмитрий Медведев.

Ким Чен-ун пристигна от Пхенян с частния си брониран влак.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG