Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите в Шри Ланка атакуваха предполагаеми терористи, убити са 15 души


Властите в Шри Ланка показват ислямистко знаме, намерено в атакуваната къща на източното крайбрежие.
Властите в Шри Ланка показват ислямистко знаме, намерено в атакуваната къща на източното крайбрежие.

Телата на 15 души, сред които шест деца и три жени, бяха открити от властите в Шри Ланка на мястото на ожесточена престрелка с предполагаеми терористи в къща в Сайнтамуруту, на 360 км източно от столицата Коломбо, предаде Ройтерс.

Полицейски специални части, подкрепени от армията, обргадиха мястото късно в петък заради подозрения, че това е тайна квартира на атентатори, свързани с бомбените атаки на Великден срещу църкви и хотели. Впоследствие започва престрелка, последвана от поне три експлозии.

Говорител на местната полиция, цитиран от ДПА, заяви, че един или повече атентатори самоубийци са причинили взривовете. Разследващите смятат, че трима предполагаеми терористи са сред загиналите в къщата.

Според говорителя бойците вероятно са членове на групировката Нешънъл Таухид Джамаат, която е смятана за отговорна за атентатите на 21 април. Правителството на Шри Ланка съобщи, че девет местни, добре образовани атентатори, са извършили нападенията на Великден. Осем от тях са идентифицирани, включително една жена, добави БТА.

Полицията обяви преди ден, че опитва да открие следите на 140 души, вероятно свързани с "Ислямска държава", която пое отговорност за нападенията. В рамките на разследването досега са задържани най-малко 76 души, сред които граждани на Сирия и Египет.

Междувременно Ройтерс разпространи кадри от една от взривените на Великден църкви, на които се вижда как един от предполагаемите атентатори влиза вътре. Официално потвърдените жертви на серията от атентати в островната държава станаха 259.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG