Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орбан оттегли подкрепата си за водещия кандидат на ЕНП


Hungary - Hungarian Prime Minister Viktor Orban leaves the stage after delivering his annual state of the nation speech in Budapest, Hungary, February 10, 2019. REUTERS/Bernadett Szabo
Hungary - Hungarian Prime Minister Viktor Orban leaves the stage after delivering his annual state of the nation speech in Budapest, Hungary, February 10, 2019. REUTERS/Bernadett Szabo

Управляващата в Унгария партия Фидес повече няма да подкрепя главния кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер за бъдещ председател на Европейската комисия (ЕК). От изявление на премиера Виктор Орбан, цитирано от Ройтерес, става ясно, че причина за промяната в позицията на партията му е изявление на Вебер, което е обидно за унгарците.

„Вебер каза, че не иска да стане президент на комисията с гласовете на унгарците“, заяви Орбан, добавяйки, че това означава, че няма как повече Вебер да се ползва с неговата подкрепа.

През март ЕНП взе решение да замрази безсрочно членството на Фидес в политическото семейство. Повод станаха плакати и билбордове с лицата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и милиардера Джордж Сорос, според които Брюксел насърчава нелегалната миграция към страните от ЕС. Тогава Манфред Вебер поиска от Орбан да се извини на другите партии от ЕНП , да прекрати кампанията срещу ЕС и да създаде условия за връщането на Централноевропейския университет в Будапеща.

В понеделник лидерът на управляващия в Германия Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер, заяви, че Орбан е дал ясен сигнал за това, че ще напусне ЕНП. Повод за нейното изказване стана срещата между Орбан и крайно десния лидер на италианската партия „Лига“ и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини. Тогава Орбан заяви, че ще търси начини, по които да си съдейства съв Салвини.

„Дали ще останем член на ЕНП зависи от това накъде ще се насочи ЕНП“, каза тогава Орбан, цитиран от Ройтерс.

В момента ЕНП има 217 депутати в 750-местния Европейски парламент, като 12 от тях са членове на Фидес. Различните социологически проучвания преди изборите през май посочват, че ЕНП ще разполага с между 170 и 180 депутати в новия европейски парламет. Това означава, че евентуалното напускане на Фидес би могло да лиши ЕНП от възможността да избере своя кандидат за наследник на Жан-Клод Юнкер. В същотото време, по данни на Ройтерс, се очакват силни резултати на крайно десните и популистките партии в цяла Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG