Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Притихнал съд, такса „смет“ и гневен Арагорн


Виго Мортенсен
Виго Мортенсен

Добро утро,

Ето най-важните думи до този час:

  • Адресът на Пеевски
  • Бъдещето на Слави Трифонов

Върховният административен съд (ВАС) отказа да проверява къде живее Пеевски. Делото беше заведено от гражданското сдружение БОЕЦ заради вероятността Пеевски да живее извън България и в такъв случай да няма право изобщо да се кандидатира в предстоящите европейски избори. Но ВАС отказа да изисква справки от граничните власти. Адвокат Николай Хаджигенов обяснява кое е нелепото тук.

Името на депутата от ДПС възникна във вторник и по друг повод – той беше посочен като една от основните причини за потъването на свободата на словото в България според американската неправителствена организация IREX. Като друга причина беше посочено отслабването на върховенството на закона. Съвпадение за милиони – ВАС отказа да проверява Пеевски точно в деня, в който тези изводи бяха публикувани.

Слави Трифонов, медиите, партиите

След като съобщи, че шоуто му слиза от екран на 31 юли, Слави Трифонов отказа да коментира следващите си планове. Възможните сценарии обаче са изброени и описани ето тук. Всъщност, въпросът е един: ще влиза ли Слави в политиката?

Само половината медии са публикували информация за това какви договори са сключили с партиите за предстоящите избори, пише Клуб Z като цитира Института за развитие на публичната среда. Но ето няколко данни, които са все пак налични: bTV е привлякла най-много средства за политическа реклама, откакто е започнала предизборната кампания – 305 150 лева без ДДС. Следва групата на NOVA (183 756 лв. без ДДС) и Евроком (149 206 лв. без ДДС). Данните са взети от публикуваните досега договори между партиите и медиите, и не са окончателни

Между Брюксел и София

Икономическият растеж на България ще се възстанови, обяви Европейската комисия в пролетната си прогноза за развитието на страните членки. ЕК твърди, че до края на 2019 г. инфлацията няма да надхвърли 2 %, докато заетостта бавно ще нараства.

Европейската сметна палата ще проверява как се харчат парите за пътища в България и още три страни, които са част от трансевропейската транспортна мрежа. Обект на проверката ще бъде и това дали самата ЕК упражнява добър контрол върху това как се използва финансирането.

Европейската комисия може да накаже България за това, че страната не прилага принципа „замърсителят плаща“ при определянето на такса „смет“. „Медиапул“ уточнява, че от 2015 г. този принцип е въведен в законодателството, но и до днес не се прилага.

Няколко препоръки

Един милион видове могат да изчезнат съвсем скоро от земята – в рамките на няколко десетилетия. Изводът е от научен доклад, основан на повече от 15 хил. изследвания. Сред засташените видове са една трета от коралите, рифовете и земните бозайници.

Актьорът Виго Мортенсен, който изигра ролята на Арагорн във „Властелинът на пръстените“, публично възнегодува срещу крайнодясната испанска партия „Вокс“ за това, че тя е използвала негова снимка от филма, за да пропагандира собствената си „антиемигрантска, антифеминистка и ислямофобска“ идеология.​

И една корекция

В „Три минути“ от вторник, 7 май, кандидатът за шеф на ЕК Манфред Вебер погрешно е наречен Манфред Вьорнер.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG