Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов обяви, че не вярва на Лозан Панов. И че ще продължи да управлява и след изборите


Бойко Борисов.
Бойко Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов няма доверие в председателя на ВКС Лозан Панов, обяви той при гостуването си в предаването "Лице в лице" по бТВ. Премиерът нарече идентични случаите с апартамента на съпругата на магистрата и недекларираната тераса на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Бойко Борисов каза още, че Европейската комисия (ЕК) е тази, която настоява парламентът да може да „проверява и контролира“ тримата големи в съдебната власт. Премиерът изрази убеденост, че до края на мандата на тази ЕК (края на тази година - б.р.) мониторингът върху напредъка в правосъдието у нас ще бъде свален. Противното мнение на еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова Борисов определи като лично и цитира изказваната от зам.-председателя на комисията, Франс Тимерманс, подкрепа за отпадането на механизма. Премиерът отдаде това на факта, че Йоурова е представител на „друго политическо семейство“, а не е от ЕНП. "Тя е от либералите, от които са и ДПС“.

​Премиерът повтори изразената в края на миналата седмица в "Панорама" по БНТ позиция, че няма да подава оставка и ще продължи да управлява, независимо от резултата на евроизборите. Борисов участва в предаването като лидер на ГЕРБ. В същия формат се изявяват и другите председатели на партии преди изборите на 26 май.

На въпрос за искането на БСП той да излезе в отпуск от държавните си задължения, докато трае предизборната кампания, Борисов допълни: "А освен това и пратен в Белене, и убит! Така са постъпили с дядо ми."

За папата и метафорите

"Ако те за предизборна кампания считат посещението на папата, силно ме надценяват“, каза премиерът. Борисов определи спекулациите за някакви скрити послания на папата, свързани с мигрантите, като "жълта новина, кафява новина, измама, внушение, гадост". "Щом и на папата намираме кусур в България, просто не знам Господ ако слезе, какво ли и на него ще му измислим".

Борисов заяви, че папата не е казвал да приемаме бежанци, а да помагаме на хора в беда: „Има всякакви гадове, но няма добър човек, който на бягащия от война, бедствие, ураган, да не го подслони“. След което допълни: „Тук искам да кажа, че поне в това отношение ме послуша ЕС за споразумението за мигрантите с Турция“.

На въпрос дали наистина папата е благословил строежа на мостове и магистрали, както самият Борисов съобщи, той обясни, че думите на светия отец са били „метафорични“ и „като цяло за свързаността“ – „за култураната, дори и за дигиталната свързаност“.

Кой да излезе в отпуск

Борисов оправда всички свои обиколки в страната, като заяви, че просто върши работа, давайки пример с ходене на протест за спасяване на парк, спасяване на училища и болници.

"Нямам нито едно партийно мероприятие", заяви министър-председателят. Той поиска, след като БСП настояват той да излезе в отпуск, да поискат същото и от президента, тъй като шефът на пресцентъра му (Елена Йончева – б.р.) е оглавила евролистата на социалистите, а шефът на президентския кабинет Иво Христов е на четвърто място.

За апартаментите и съдебната власт

Борисов за пореден път подчерта, че щом е избухнал скандалът, станал известен като „Апартаментгейт“, значи у нас има свободни медии.

На въпрос дали на дневен ред стои оставката на земеделския министър Румен Порожанов, Борисов заяви, че засега той се ползва с подкрепата му. А относно къщите за гости, построени с европейски средства, министър-председателят изтъкна, че преди да избухне скандалът и с тях, „органите са имали 30 разследвания“ и „пари са били върнати“.

На въпрос дали има доверие към шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, Борисов заяви, че на него доверие му е гласувал парламентът.

А на въпрос има ли доверие в председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, той отсече: "Не!". И повтори тезата, казвана неведнъж от представители на ГЕРБ, ДПС и прокуратурата: че Панов се изявява като политическо лице.

"Той трябва да си гледа съда - да седи криво или както иска, но да съди право. А той прави политически изказвания”. Помолен да даде пример за подобни изказвания на магистрата, Борисов не назова нито едно. Според него случаите с шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев (част апартамента му не е декларирана, друга е с незаконни постройки) и с Лозан Панов (апартаментът на жена му е купен преди двамата да се познават) "са два абсолютно идентични случая".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG