Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България във Венеция, Борисов по телевизията


Венеция
Венеция

Добро утро,

Ето най-важните думи до този час:

  • Интервю на Борисов
  • КТБ
  • Албански телеком

Но има и нещо много по-съществено: на Биеналето във Венеция за първи път от 8 години отново има български павилион. Откриха го вчера с проектите на Рада Букова и Лазар Лютаков, куратор е Вера Млечевска. Изложбата ще остане в палацо Джустиниан Лолин до 24 ноември. Биеналето е най-големият в света форум за съвременно изкуство.

Борисов по телевизията, Пеевски неизвестно къде

Борисов излезе с поне две твърдения по bTV, които си заслужават проверката. Първо, премиерът твърди, че именно Европейската комисия е настояла парламентът да може да проверява тримата водещи магистрати. И второ, че до края на тази година ще падне мониторинговият доклад на ЕС за България. Има и други цветя в букета: премиерът не вярва на председателя на Върховния касационен съд, но пък дава подкрепата си за земеделския министър Порожанов.

Окончателно е: Върховният административен съд (ВАС) постанови, че няма нужда да се проверява по същество дали Делян Пеевски живее на територията на ЕС. Нищо че това е задължително условие, за да може човек да се кандидатира за евродепутат. Според гражданската организация БОЕЦ има данни, че Пеевски пребивава в Обединените Арабски емирства, но ВАС още във вторник отказа да проверява това.

КТБ, Евростат, албански телеком

Днес започва изплащането на първата част от масата на несъстоятелността на фалиралата КТБ. Става дума за 570 млн. лева, които ще се изплащат в продължение на 5 години в клоновете на УниКредит Булбанк. Сред тези, които ще получат около 11 % от влоговете си в банката е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който има да взима над 76 хил. лева.

Албанският телеком от вчера е български, съобщи „Капитал“. Той е собственост на дружество, в което 65 процента принадлежат на Спас Русев, най-големият акционер в БТК. Останалите 35 процента са на предприемача Елвин Гури.

България продължава да е страната с най-много бедни в ЕС: 20,9 %. Година по-рано обаче този процент е бил 30. Данните са на Евростат.

Почти половината европейци са били излагани на руска дезинформация преди избори, съобщи компания за онлайн сигурност, цитирана от „Гардиън“. Анализът показва, че са създавани материали за всяка държава поотделно, като целта е била те да се обединят в цялостен наратив.

Трусове в „Нова телевизия“: в сряда от медията си тръгна Силва Зурлева, дългогодишен член на борда на директорите. Новината дойде месец след като братя Домусчиеви купиха медията. Преди седмица там беше назначена и нова шефка на новините – Миляна Велева, която идва от ТВ7 и Канал 3.

Няколко препоръки

В Германия започна тестването на електромагистрала, пише Дойче веле. Става дума за пътни ленти, по които се движат товарни камиони, захранвани с ток отвън.

Млад мъж беше арестуван в Казахстан заради това, че държи голям и абсолютно празен бял лист хартия. С едно уточнение: действието се развива на улицата срещу сградата на областната администрация.

Задават се три нови „Междузвездни войни“, които ще излязат през декември в годините 2022, 2024 и 2026, пише „Площад „Славейков“. Имената и сюжетите на трите филма още не са обявени. Междувременно беше отложена с още една година появята на „Аватар-2“ на Джеймс Камерън – той ще излезе през декември 2021.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG