Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гръцка фирма е избрана пред „Джи Пи Груп“ и „Главболгарстрой“ да строи интерконектора с Гърция


Гръцката "Джей&Пи Авакс" (J&P AVAX) спечели конкурса за проктиране и изграждане на газовата връзка между България и Гърция. Това стана ясно от съобщение на дружеството за строеж на интерконектора "Ай Си Джи Би" (ICGB), в което акционери са БЕХ, гръцката държавна газова компания и италианската "Едисон".

Компанията беше избрана в конкуренция с дружеството "Ай Джи Би - 2018" (IGB-2018), което обединява българските "Джи Пи Груп" и "Главболгарстрой Интернешънъл" с италианската "Бонатти" (Bonatti). Общата цена на обществената поръчка е 144 850 000 евро.

Според съобщението предложението на ДЗЗД IGB – 2018 съдържа повече преимущества по показателя, който оценява качеството на изпълнение, но цената от близо 230 млн. евро значително надхвърля прогнозната стойност на поръчката. Затова за изграждането на газовата връзка е избрана J&P AVAX S.A., чиято оферта също покрива всички минимални изисквания и съдържа преимущества, които ги надграждат, се казва в прессъобщението.

Миналата седмица стана ясно, че гръцката компания „Коринд Пайпуъркс Индъстри“ (Corinth Pipeworks Industry) е избрана да произведе и достави тръбите за газовата връзка между България и Гърция. Обществената поръчка е на стойност 58.2 млн. евро и ще се изпълнява за период от 12 месеца.

182-километровата тръба от Стара Загора през Хасково до Комотини с първоначален капацитет от 3 млрд. куб. м годишно трябва да бъде въведена в експлоатация до края на 2020 г., за да може "Булгаргаз" да започне да изпълнява договора си за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ от находището "Шах Дениз ІІ".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG