Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев отговори на Борисов: Не аз каня магистрати вкъщи


Президентът Румен Радев.
Президентът Румен Радев.

„Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда”. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на обвиненията в намеса в съдебната власт, които получи от премиера Бойко Борисов, съобщава "Фокус".

Държавният глава заяви, че се създава „изкуствена драма“ по повод консултациите, които той провежда с представители на съдебната власт. Според него те идват в отговор на „обществените очаквания за ясни критерии“ при избора на нов главен прокурор.

„Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона”, каза още Радев.

От началото на седмицата президентът проведе консултации за избора на нов главен прокурор с настоящия главен обвинител Сотир Цацаров, председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, председседателя на Върховния административен съд Георги Чолаков и представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Румен Радев коментира и темата за избор на нов изтребител за армията. Той заяви, че в този проект не е трябвало да се подхожда „с лозунги, а с реални аргументи“. Според него от правителството и Народното събрание са „задраскали“ състезателната процедура и не може вече да се говори за преговори.

През седмицата военният министър Красимир Каракачанов заяви, че в преговорите за Ф-16 със САЩ не е постигната удовлетворителна цена и е възможно сделката да не се получи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG