Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Шпионски филм от Австрия, сатирични щрихи от Габрово


Руският троянски кон влиза в ЕС. Част от карнавала в Габрово, 18 май 2019 г.
Руският троянски кон влиза в ЕС. Част от карнавала в Габрово, 18 май 2019 г.

Добро утро,

Ето най-важното до този час:

  • Австрия и „руската“ връзка
  • Борисов и Вебер в София
  • Иван Костов за съдебната власт

Австрия преживя исторически уикенд. За по-малко от 24 часа страната премина през корупционен скандал с участието на вицеканцлера от крайната десница, който подаде оставка, а накрая бяха насрочени и нови избори. Историята е като от шпионски роман: през 2017 г. вицеканцлерът Щрахе предлага държавни поръчки прещу подкрепа за партията му на племенницата на руски олигарх, а миналият петък научава че жената е подставено лице, а разговорът с нея е бил заснет със скрита камера. Предстои разплитане на тази история – кой, все пак, е пратил жената и организирал капана?

Пророчества и напрежения

Някой ще излъже, че ГЕРБ иска да опорочи изборите. Това ще стане в четвъртък или в петък. Двете предсказания са на Бойко Борисов и бяха направени по време на основното предизборно събитие на ГЕРБ в неделя. Премиерът използва други думи, но смисълът е същият и жанрът си е все така пророчество.

На въпросното събитие беше и Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия. И Цветан Цветанов беше. Усмихнати лица, взаимна подкрепа, нито сянка от „Апартаментгейт“ или „Къщи за гости“-гейт. Европейската комисия прикрива българската корупция, казва направо Тони Филипов, д-р, в „Редута“. Докторът говори за сега действащата комисия.

Напрежение между премиера и президента покрай факта, че Румен Радев провежда консултации с висши магистрати за предстоящия избор на главен прокурор. Според Борисов това е президентска намеса в работата на съдебната власт. В неделя Радев намекна, че Борисов е този, който се вижда с магистрати на тайни вечери.

Със знанията дотук вече можете смело да пристъпите и към седмичния ни изпит.

И няколко препоръки

Ако няма реформи, след Цацаров ще дойде нов Цацаров, казва Иван Костов в интервю за „Офнюз“. И още един цитат: „Прокуратурата и Върховният административен съд почти изцяло и Върховният касационен съд отчасти са в ръцете на хора, които нямат никакво намерение на наложат върховенство на закона. От 17 години пледираме прокуратурата да отиде в изпълнителната власт, за да бъде под контрола на Народното събрание“.

В събота на карнавала в Габрово е имало триметрови фигури на политици от всички цветове. Цветанов, например, е с ореол и с апартамент едновременно. На ореола май пише, че никой не може да го накаже.

Американският университет в Благоевград изпрати 25-ия си випуск. Малко над половината от неговите абсолвенти са от България, останалите са от 17 страни, сред които Албания, Грузия, Русия, Виетнам и САЩ.

Ивет Лалова спечели спринта на 200 метра в Япония и си осигури квота за олимпийските игри догодина.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG