Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пет въпроса за Европа: Мария Габриел (ГЕРБ)


Мария Габриел.
Мария Габриел.

Европейският мониторинг над правосъдната система в България трябва да отпадне, а санкциите срещу Русия не трябва да носят вреда нито на Москва, нито на Брюксел. Такива тези развива водачът на листата на ГЕРБ за евровота Мария Габриел. Свободна Европа зададе пет еднакви въпроса на петимата* водачи на листи, сочени от социологическите агенции като формации с най-голям шанс за представителство в ЕП.

Мониторингът

Габриел, която е настоящ еврокомисар и вероятна бъдеща номинация за същия пост от страна на ГЕРБ, не смята, че България се нуждае повече от европейски мониторинг. „Този механизъм донесе полза, но този механизъм е изчерпан. Днес той оставя усещането за различно третиране към България, затова „да“ на общ европейски механизъм за върховенство на закона и спиране на този механизъм“, коментира тя.

Санкциите срещу Русия

Водачът на ГЕРБ също така очаква „деескалиране на напреженето между ЕС и Русия“. Друго нейно желание е санкциите, наложени от Брюксел да не вредят на „нито една от двете страни“. „28 държави членки имат единна позиция. Сама държава не може да направи така, че те да отпаднат – това е факт. Следващият е, че тези санкции бяха взети в един много специфичен контекст. Това, което очакваме, е деескалиране на напрежението и санкциите да не носят вреда на нито една от двете страни“, смята Габриел.

Тя твърди, че е „по-адекватно на местно и национално равнище“ решенията да не се вземат от Европа. И обобщава възгледа си: „Европа в големите неща и по-скромна в малките“.

Конкретна цел

На конкретен въпрос – да посочи едно конкретно нещо, за което иска да бъде отново в Европейския парламент, Габриел посочи: „защита на националния интерес; не на двойните стандарти и не на България като периферия в ЕС“.

Изборите като вот на доверие

Тя също така не смята, че какъвто и да е било развой на изборите може да бъде разглеждан като вот на доверие към правителството. За да подчертае успехите на кабинета Габриел посочи, че „той е признат в Европа и с това, че пази границите, и с това че задава приоритети в европейския дневен ред, както го направихте със Западните Балкани“.

„Европейските избори са моментът, в който трябва да си кажем каква Европа искаме – искаме Европа на християнските ценности, искаме Европа, която носи сигурност – от границите до личните данни и работните места и искаме Европа глобален лидер, с инвестиция в образованието, нашите таланти и новите технологии“, допълва тя.

Мария Габриел е представителят на България в Европейската комисия с ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“. Родена е през 1979 г. в Хаджидимово. Завършва езикова гимназия в Кюстендил, а после висше образование в Пловдив, след което специализира във Франция. Габриел попада за първи път в ЕП през 2009 г. Оттогава досега тя е евродепутат от групата на ЕНП, представлявайки ГЕРБ. След като българският еврокомисар Кристалина Георгиева пое пост в Световната банка и напусна ЕК, Габриел бе излъчена от кабинета „Борисов“ за поста.

*Единствено водачът на листата и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ не пожела да отговори на въпросите на Свободна Европа.

5 въпроса за Европа. Отговаря Мария Габриел
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG