Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пет въпроса за Европа: Ангел Джамбазки (ВМРО)


Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки

„Европейският мониторинг над правосъдието в България е дискриминационен механизъм, породен от вътрешните проблеми на Германия и Холандия. Затова той трябва да отпадне“. Това смята водачът на листата на ВМРО за Европейския парламент и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки. Свободна Европа зададе пет еднакви въпроса на петимата* водачи на листи, сочени от социологическите агенции като формации с най-голям шанс за представителство в ЕП.

„Ако продължи, трябва да бъде за всички. Това е федералистка теза, обаче. Според мен не би трябвало да има наблюдение над вътрешните работи на нито една държава“, допълни той.

Конкретика

Помолен да посочи нещо конкретно, за което ще се бори в Ервопарламента Джамжазки отвърна, че това е пакетът „Мобилност“. „Защото засяга интересите, правата и работните места на 150 000 човека минимум.“

„По-малко Европейски съюз“

Водачът на листата на ВМРО се обяви и за „по-малко, но по-ефективен Европейски съюз“. Джамбазки уточни, че според него това не значи по-малко или повече Европа. „Това означава по-малко бюрокрация, по-малко корпоративна и административна безотговорност и по-малко федералистки натиск над България“, смята той.

Санкциите срещу Русия

Джамбазки не отговори еднозначно на въпрос той лично каква теза застъпва – за или против санкциите, наложени от страна на Европейския съюз срещу Русия. „Това е въпрос на преговори“, заяви евродепутатът и не коментира повече темата.

Изборите като вот на доверие

Джамбазки, чиято партия е част от управленската коалиция в България, смята, че резултатът от европейските избори може да се тълкува като вот на доврие на вътрешно ниво. За разлика от Мария Габриел (ГЕРБ), която твърди, че резултатът няма общо с местната политика, водачът на ВМРО твърди – да, евроизборите са по-скоро вот на доверие. „И аз да съм на опозицията, и аз ще кажа, че това е вот на доверие. Това е легитимно твърдение, защото по-представително изследване за одобрение или неодобрението, не мога да измисля“, смята той.

Ангел Джамбазки е заместник-председател на ВМРО. От 2014 г. е евродепутат, а преди това бе общински съветник в София. На предходните европейски избори влезе в ЕП, избран от листата на коалиция „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден“. След настъпил разрив между Николай Бареков и Красимир Каракачанов, ВМРО направи патриотична коалиция с НФСБ и "Атака", с които обаче се явяват отделно на евровота.

*Единствено водачът на листата и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ не пожела да отговори на въпросите на Свободна Европа.

Пет въпроса за Европа. Отговаря Ангел Джамбазки
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG