Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пет въпроса за Европа: Елена Йончева (БСП)


Елена Йончева
Елена Йончева

"Санкциите срещу Русия са етап от Студената война и по тази причина не помагат на никого. Проблемите между Европейския съюз и Москва могат да се решат само с политически диалог, който изключва санкциите". Така обясни позицията си водачът на листата на БСП и народен представител Елена Йончева. Свободна Европа зададе пет еднакви въпроса на петимата* водачи на листи, сочени от социологическите агенции като формации с най-голям шанс за представителство в Европейския парламент.

По думите на Йончева санкциите “не помагат на никого”. “И затова в Европарламента, когато бе гласувана поредната резолюция за санкции срещу Русия, в средата на март, левицата гласува срещу тези санкции и за възстановяване на политическия диалог. Защото само с политически диалог могат да бъдат преодоляни проблемите”, допълни тя.

Повече Европа

Едновременно с това водачът на листата на БСП се обяви за повече “Европа у нас”.

“Това означава, че България да защити своя национален интерес, а не да изпадне в периферията на Европейския съюз. Това означава повече Европа”, коментира тя.

Мониторингът

Освен това Йончева очаква европейският механизъм за наблюдение над правосъдната система у нас да остане. Причината за това пък вижда в начина на упражняване на власт тук: “Мониторингът, за съжаление, ще продължи, защото при нас властта и организираната престъпност са се слели и те управляват България”.

Конкретна цел

На въпрос за какво конкретно ще се бори в Европарламента Йончева отново насочва фокуса към вътрешнополитическата ситуация в България.

“Какъв е смисълът на политиката? Хората да живеят по-добре и да знаят, че с техния труд, техните способности, с техните усилия, те могат да успеят”, започва отговора си тя. “В момента в България това не е възможно. Пътувам из страната и усещането е, че в България като че ли има една криминална орда, която вършее навсякъде”, коментира тя. “Това управление трябва да си отиде”, казва още Йончева.

Вотът като предвестник на нови избори

По тази причина тя очаква и размествания след изборите, като на въпроса дали евровотът трябва да се приема като вот на доверие или недоверие към правителството, водачът на БСП заявява: “Недоверие е изключително дипломатична дума, когато говорим за Борисов и това правителство”.

“След изборите ще има съвършено нова политическа обстановка. Хората ще започнат да говорят за корупцията, за рекета над бизнеса, за това как са притискани журналисти, например да не разследват казуса с т.нар. къща в Барселона. Ще започне да излиза наяве реалната обстановка в България”, смята тя. И завършва с думите, че след изборите ще има нови - “извънредни парламентарни”.

Елена Йончева е родена през месец май 1964 година. Завършва журналистика в Москва, след което работи като журналист в БНТ и ТВ7. В момента е народен представител от групата на "БСП за България", в която бе номинирана от “гражданска квота”. Преди да влезе в НС тя бе прессекретар на президента Румен Радев.

*Единствено водачът на листата и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ не пожела да отговори на въпросите на Свободна Европа.

Пет въпроса за Европа. Отговаря Елена Йончева
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG