Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пет въпроса за Европа: Радан Кънев (Демократична България)


Радан Кънев
Радан Кънев

Санкциите срещу руските олигарси трябва да се запазят, мониторингът върху правосъдието у нас - също. За това се обяви водачът на листата на обединение „Демократична България“ Радан Кънев. Свободна Европа зададе пет еднакви въпроса на петимата* водачи на листи, сочени от социологическите агенции като формации с най-голям шанс за представителство в ЕП.

По думите на заместник-председателя на ДСБ Европейският съюз не е наложил санкции нито срещу руския народ, нито срещу държавата Русия. „Санкциите трябва да останат. Това са санкции срещу руските олигарси“, обяснява Кънев. Той допълни, че мерките срещу оръжейния бизнес и олигарсите трябва да останат, докато Русия не освободи незаконно окупираните територии. Това за България е важен въпрос, коментира още той.

Повече Европа

Водачът на листата на „Демократична Бълария“ се обявява за „повече Европа“. И разяснява, че това е наложително в „най-важните сфери: обща политика по сигурност и по отбрана“.

„Особено важен за българските граждани и бизнес пък е Европейският енергиен съюз. И не на последно място – европейската политика по правосъдие, която доста бавно се движи. И разчитам, че евродепутати като мен ще могат да я ускорят значително“, смята още той.

Мониторингът да продължи

В смисъла на европейската политика по правосъдие, Кънев обяснява, че мониторинговият механизъм върху България трябва да продължи - или докато има единна политика, или докато у нас не видим наистина реформирана система. „Така че – да продължи“, заключи кандидатът.

Конкретика: Кьовеши

На въпрос какво конкретно ще направи лично той ако бъде избран за евродепутат, водачът на ДБ отново се насочи към полето на правосъдието. „Това е задачата Европейският парламент да потвърди решението си за номинацията на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор“, твърди той.

Вот на недоверие

На въпрос могат ли изборите за европарламент да бъдат вот на недоверие към управляващоте, Кънев отговори, че „вотът за нас (Демократична България – бел.ред.) е вот на недоверие за управлението в България“.

Радан Кънев е заместник-председател на ДСБ. До 2017 година оглавяваше формацията. Преди това бе народен представител. Кънев е роден през 1975 г. По образование е юрист.

*Единствено водачът на листата и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ не пожела да отговори на въпросите на Свободна Европа.

Пет въпроса за Европа. Отговаря Радан Кънев
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG