Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Уличен рап, изчезнал регистър и миражът "европейска заплата"


Бойко Борисов в Асеновград, един от четирите града, посетени от него в понеделник в качеството му на министър-председател.

Добро утро,

Ето най-важното до този час:

  • Австрийските националисти и техните приятели
  • Терасата на Пламен Георгиев
  • Инстаграм като машина на времето

Австрийският канцлер Себастиан Курц уволни вътрешния министър, който е от крайно дясната Партия на свободата. В отговор националистите обявиха, че всички техни министри излизат от кабинета. Скандалът в Австрия започна, след като вицеканцлерът Щрахе се оказа готов да размени държавни поръчки срещу подкрепа за крайно дясната му партия от руски капитали. Сега десетки медии по света напомнят как Щрахе е печелил популярност: като е поддържал комбинирания образ на глава на традиционно семейство, на любител на уличен рап и на афиширал се някога неонацист.

Щрахе има политически приятели в цяла Европа, в това число и в България. Реакцията на неговите съмишленици, каквито са „Атака“ и „Воля“, ще намерите тук. Но не очаквайте много, не са никак разговорливи. Предпочитат лозунги от типа на този на Марин Льо Пен за „Европа на отечествата“, но не и факти като изнесените за Щрахе. Що се отнася до отечествата и всичко останало, вижте какво казва Красен Станчев тук: че този толкова недолюбван от националистите ЕС всъщност се оказва спасител именно на отечествата.

И докато сме на вълна европейски избори: колко пъти чухте да ви обещават минимална европейска заплата? Много примамливо, но не е това, което си мислите. Йовка Димитрова обяснява защо.

Бойко Борисов и в понеделник обикаляше страната в официалното си качество на премиер. Посрещаха го с предизборни плакати.

Апартаментгейт и позагубен регистър

Главният прокурор Сотир Цацаров е готов да предостави всички документи, които се отнасят до негов апартамент от 55 кв.м. в Пловдив. Поводът е публикация на сайта „Бивол“, в която се твърди, че данните за сделката по придобиването на имота са изчезнали от партидата, по която са били откриваеми в имотния регистър. Този апартамент се обсъжда още от 2007 г., когато Цацаров беше само кандидат за поста на главния прокурор. Тук пише повече.

Днес е 21 май, важна дата в историята с терасите и апартаментите. Днес изтича периодът, в който антикорупционната комисия се оглавява от заместника на Пламен Георгиев. Нали помните – след като повечето силни на деня подадоха оставки понеже се оказаха с апартаменти на необяснимо ниски цени, шефът на КПКОНПИ единствен беше пожален – премиерът го посъветва да излезе в отпуск, което Георгиев направи. Той упълномощи заместника си да изпълнява задълженията му. Срокът на това упълномощаване изтича днес, напомня „Медиапул“ и се връща към проверките на прочутата тераса № 1.

И няколко препоръки

Група хора от Украйна е измислила нов начин за разказване на Холокоста. Резултатът е десетки киноепизоди, в които е напълно възстановен битът и събитията от 30-те и 40-те години в Германия. С една разлика: киноразказът протича така, сякаш Инстаграм е вече изобретен.

Може ли наистина да ви вземат детето, ако му фраснете един шамар? Тук има въпроси и отговори по този важен въпрос, който се оказва твърде предизборно раздухан.

Сашо Диков ще се кандидатира за шеф на БНТ, съобщи самият той. Диков, който в момента води предаване по телевизия „Евроком“, смята, че има добри шансове, защото никой няма биография като неговата. Документите за поста се подават до 3 юни.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG