Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проевропейски партии водят на евроизборите в Ирландия


Ирландският премиер Лио Варадкар гласува на изборите за ЕП. Очаква се партията му Фине Геил да изпрати най-много представители в Брюксел.

Проевропейската партия на премиера Лио Варадкар Фине Гейл (ЕНП) води на европейските избори в Ирландия, съобщи „Евронюз“ като се позова на национален екзитпол, публикуван непосредствено след края на изборния ден. На второ място се очертава да бъде Фиана Файл (АЛДЕ).

Предварителните резултати отчитат много силна подкрепа за Зелените (Европейска зелена партия), които водят в столицата Дъблин и вероятно ще изпратят трима представители в Европейския парламент. Сред претендентите за места в ЕП е и лявоцентристрата Шин Фейн (Европейска обединена левица).

Ирландия има 11 места в 751-местния ЕП, но след излизането на Великобритания от ЕС се очаква да получи още две.

Официалните резултати от вчерашния вот ще бъдат обявени след като европейските избори приключат във всички държави от ЕС. Освен на изборите за Европейски парламент в петък ирландците глесуваха и за местна власт.

В Ирландия няма силни популистки и крайнодесни партии за разлика от други европейски страни, припомня „Ройтерс“.

Европейските избори се провеждат от 23 до 26 май. Избирателите вече гласуваха в Нидерландия, където поведе проевропейската партия на настоящия зам.-председатен на ЕК Франс Тимерманс. Резултатите от вота в Обединеното кралство няма да бъдат обявени до неделя вечерта. В събота гласуват гражданите на Чехия, Словакия, Латвия и Малта.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG