Връзки за достъпност

Извънредни новини

Споровете за постовете в ЕС се задълбочават. Макрон е срещу Вебер, Меркел го призова за реализъм


Ангела Меркел и Еманюел Макрон
Ангела Меркел и Еманюел Макрон

Лидерите на страните членки на Европейския съюз (ЕС) не успяха да се обединят около един кандидат за председател на Европейката комисия (ЕК) по време на срещата на върха във вторник. Най-острото противопоставяне е между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Меркел подкрепя водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП в ЕП. Макрон обаче се противопоставя на назначаването му.

„За мен е ключово хората на най-деликатните позиции в ЕС да споделят нашите ценности и да са възможно най-харизматичните, изобретателни и компетентни. Важно е и да имаме баланс между половете - да предложим двама мъже и две жени", каза Макрон.

Той отказа да каже кого би подкрепил, но спомена водещия кандидат на АЛДЕ Маргарете Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията. Макрон не изключи да застане зад кандидатурата на французина Мишел Барние, водещ преговорния екип за Брекзит, както и да се застъпи за кандидатурата на Франс Тимерманс (първи зам.-председател на ЕК), но изобщо не спомена Вебер.

Меркел изтъкна, Вебер е кандидат на ЕНП, която след изборите остава най-голямата група в ЕП. Затова френският държавен глава трябва да „прояви реализъм“ и да вземе кандидатурата му под внимание.

Влиянието на дясноцентристката група обаче е намалява и тя няма да може да формира мнозинство, ако се коалира със социалдемократите. За да има устойчиво мнозинство, трябва да се имат предвид и либералите от АЛДЕ, към които ще се присъединят евродепутатите от партията на френския президент, а и вероятно Зелените.

Засега не се очертава ясно съотношение на силите. Освен подкрепата на Германия Вебер има и тази на Ирландия и Хърватия, съобщи източник на Ройтерс. Тимерманс е подкрепен от правителствата на Испания и Швеция, а Словения подкрепя Вестагер.

Източноевропейските лидери настояват за баланс на географски принцип при разпределението на ключовите постове в ЕС.

Очаква се Италия, чиито представители заемаха три от петте ключови позиции в ЕС - Антонио Таяни (председател на ЕП), Федерика Могерини (върховен представител за външната политика) и Марио Драги (шеф на Европейската централна банка), да бъде изолирана при разпледелението на постовете заради управлението на евроскептично правителство в Рим.

Предстои Меркел и Макрон да продължат разговорите по темата в германския град Аахен в четвъртък. Следващата среща на европейските лидери ще бъде в Брюксел на 20 юли, когато те ще заявят своите финални позиции и ще започнат преговори за разпределението на постовете между кандидатите с най-голяма подкрепа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG