Връзки за достъпност

Извънредни новини

След разговор с Борисов: Цветан Цветанов се оттегля от всички постове в ГЕРБ


Цветан Цверанов
Цветан Цверанов

Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ и остава само редови член на партията. Това стана ясно от кратко прессъобщение, разпространено от формацията в четвъртък.

Оставката вече е приета от премиера и лидер на партията Бойко Борисов.

Цветанов беше зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб. Той вече се оттегли от постовете си на депутат и председател на парламентарната група на ГЕРБ след съвместното разследване на Свободна Европа и Антикорупционния фонд, че е придобил луксозен апартамент на цена под пазарната от фирма "Артекс", след като с гласовете на депутати от ГЕРБ са приети законови поправки, облагодетелстващи фирмата.

​Веднага след като от ГЕРБ изпратиха прессъобщението, бившият втори в управляващата партия коментира оставката в профила си във "Фейсбук". В последния един месец изявите на Цветанов са „отразявани“ единствено там. Въпреки че той бе през цялото време из страната, партийният прессцентър не разпространяваше съобщения за неговите срещи с граждани.

"Искам сърдечно да ви благодаря за тези 13 години съвместна работа в ГЕРБ. Изградихме един функциониращ и работещ политически модел, който винаги се е водил само от обществените интереси", написа той.

Цветанов уточнява, че след разговора си с Борисов е преценил, че по-правилното решение е да подаде оставка. "Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията, защото изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините", допълва той.

Оставката си Цветанов подаде само два дни след изказването на премиера Борисов в Брюксел, че предстоят големи трансформации в няколко структури на партията, основно там където ГЕРБ има слаби резултати на евровота.

По неофициална информация на Свободна Европа от ГЕРБ причината, по която Борисов е поискал оставката на заместника си, не е заради „провал“ на кампанията, а заради публичните щети, които ГЕРБ понесе. Основният аргумент, обсъждан в партията е ниската избирателна активност, за която анализите във формацията сочели, че се дължи на скандалите около заместник-председателя. „ГЕРБ за първи път даде място от своята листа на друга партия, откакто сме в управлението. И въпреки всичко загубихме около 70 000 гласа в сравнение с миланите евроизбори“, твърдят от обкръжението на Борисов.

През 2014 година резултатът на ГЕРБ бе 680 000 гласа, а на вота в неделя – 607 000 гласа.

На този етап от партията отказват официални коментари, тъй като очакват самият Борисов да обясни причините.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG