Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орбан се отказа от спорна реформа в съдебната система и обяви, че няма да се коалира с крайнодесните в ЕП


Премиерът на Унгария Виктор Орбан
Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Унгария направи крачка назад в прилагането на спорната съдебна реформа, с която си навлече критики от страна на Европейската комисия. Правителството в Будапеща се отказа от създаването на административни съдилища, в които да се разглеждат само дела, свързани с интересите на правителството, включително обжалване на актовете му, съобщи Ройтерс.

Според редица международни организации създаването на подобни съдилища противоречи на стандартите за върховенство на правото.

„Вярваме, че законът [за създаването на новите съдилища] отговаря на европейските стандарти. Въпреки това той попадна в центъра на дебата, който несправедливо постави под съмнение върховенството на закона в Унгария“, заяви председателят на кабинета на премиера Виктор Орбан Гергели Гуляс.

„Това решение би трябвало да подобри позицията на Унгария в ЕС“, допълни Гуляс.

Засега обаче в сила остава най-спорната поправка – съдилищата да бъдат контролирани от министъра на правосъдието. Според експерти от Венецианската комисия и европейските институции това е недопустима намеса в независимостта на съдебната власт и поставянето ѝ под контрола на изпълнителната.

Унгария изпадна в частична изолация в рамките на ЕС при управлението на партията на Виктор Орбан ФИДЕС. Самата формация също бе изолирана от Европейската народна партия, в която членува. През последните месеци обаче Орбан предприе стъпки към помиряване с европейските си партньори. Като подобен жест анализаторите тълкуват решението на партията да не си сътрудничи с евроскептичната популистка партия „Лига“ на италианския вътрешен министър Матео Салвини.

„Уважаваме италианския вицепремиер, италианското правителство и резултата, който постигна „Лига“, най-силната партия в Италия след изборите за ЕП“, каза Гуляс в четвъртък. „Въпреки това не виждам шанс за сътрудничество на партийно ниво или в обща парламентарна група.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG