Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Хора, които са излезли от гората". Косово забрани на премиера на Сърбия достъп до страната


Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич
Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич

Правителството на Косово забрани достъпа до страната на сръбския министър-председател Ана Бърнабич. Това заяви външният министър на страната Беджет Пацоли като причината са обидни коментари, които са „отблъскващи и недопустими“.

„Страховете ми са свързани с това, че трябва да се занимаваме с най-лошия вид популисти, хора, които буквално са излезли от гората“, заяви в сряда в Белград Бърнабич, с което предизвика реакцията на косовските власти на следващия ден. Тя добави, че някои „от тях“ са терористи, извършили престъпления по време на войната от 1998-99 г.

Въпреки реакцията на правителството на Косово от четвъртък премиерът на Сърбия каза пред медиите, че застава зад думите си. Тя допълни, че държава, която е готова да спре движението на стоки, е готова да посегне и на движението на хора. Изказването й дойде във връзка на решението на Косово да облага вноса на стоките от Сърбия със стопроцентово мито.

Напрежението между двете държави за пореден път ескалира след като във вторник косовската полиция проведе акция в Северно Косово, насочена срещу корумпирани полицаи. По време на акцията бяха задържани 19 служители на реда, 11 от които са етнически сърби. В акцията Сърбия видя репресия над етнически сърби и опит за всяване на страх сред сръбската общност в Северно Косово и мобилизира военни части, които се насочиха към границата между двете страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG