Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицейска акция или опит за сплашване: какво става между Сърбия и Косово


Повод за напрежението беше полицейска акция, за която Косово твърди, че е с цел разбиване на престъпна група.
Повод за напрежението беше полицейска акция, за която Косово твърди, че е с цел разбиване на престъпна група.

Полицейска акция в Северно Косово доведе до поредната ескалация на напрежението между Белград и Прищина. Сърбия мобилизира военни части и ги насочи към границата. Стигна се до престрелка между служители на реда в Косово, а международната общност реагира остро на арестите и военните заплахи.

Какво всъщност знаем за причините за напрежението между Сърбия и Косово?

Акция срещу престъпна група или опит за сплашване?

Във вторник косовската полиция започна акция в град Митровица, разположен в Северно Косово, и в няколко съседни села. Властите твърдят, че операцията е насочена срещу организирана престъпна група, която се занимава с контрабанда и включва високопоставени представители на местната полиция, разследвани също за злоупотреба със служебно положение и получаване на подкупи.

При акцията са арестувани 19 полицаи. При престрелки са ранени 11 служители на реда, както сред тези, провеждащи акцията, така и сред арестуваните. Прищина съобщи за въоръжена съпротива и барикади срещу полицията. Арестувани са и цивилни, които са се опитвали да „попречат на специалните части да изпълняват задълженията си“, стана ясно от изявление на косовската полиция, цитирано от „Ройтерс“.

„Въпреки че операцията беше посрещната с въоръжена съпротива в северната част на Митровица, тя продължава и включва арести и поставяне на някои места под полицейски контрол, придружени с изземване на доказателства, включително автоматични оръжия.“

Рекция сред международната общност пердизвика и ареста на двама представители на мисията на ООН в Косово, сред които руски гражданин. Според косовските власти те са били в кола, която е използвана като част от барикада в градчето Зубин Поток. Москва реагира гневно на ареста на руския член на мисията. По информация на Би Би Си, той е освободен по-късно.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че „става дума за върховенство на закона и нищо по-различно“. „Призовавам сърбите на север да запазят спокойствие и да спазват закона.“

Защо обаче се стигна до военни заплахи от Сърбия?

Сред основните причини да се стигне до военни заплахи от Сърбия пък е фактът, че в областта Митровица живее голяма сръбска общност. Освен това 11 от арестуваните полицаи са етнически сърби.

Дипломатът от сръбското представителство в Косово Марко Джурич заяви, че целта на полицейската операция не е да разбие престъпна група, а да предизвика страх и паника сред сръбската общост в Северно Косово. „Сепаратистите от Прищина изполват още по-потресаващи методи да заплашват сърбите и искат да създадат непоносими условия за тях в Косово“, каза той.

За какво спорят Косово и Сърбия в Митровица?

Напрежението между Белград и Прищина в Митровица и съседните общини датира от десетилетия. След като Косово обяви независимост, Сърбия запази голямото си влияние там, като финансираше местните власти, образованието и здравеопазването. В продължение на години сърбите в Северно Косово не признаваха властта на Прищина, която нямаше ефективен контрол върху техните области. Анализатори определяха ситуацията в Митровица като двувластие.

След продължителни преговори с посредничеството на Европейския съюз, Белград и Прищина сключиха споразумение през април 2013 г. С него Сърбия се задължи да не се намесва в Северно Косово, което да остане под контрола на Прищина. Косово от своя страна прие да гарантира, че ще назначава местни хора в полицията, включително и на ръководни длъжности. Съгласно договора от Брюксел миналото лято беше създаден Съюз на сръбските общини, който да гарантира ограничено самоуправление на сръбските общности.

Въпреки преговорите за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, напрежението не стихва. Сърбия продължава да не признава независимостта на най-младата балканска държава. И двете страни имат териториални претенции помежду си. Миналото лято високопоставени представители от двете страни заговориха за „прекрояване на границите“ и „размяна на територии“. Сърбия има претенции към областите в Северно Косово, населени главно с етнически сърби, а Косово иска да присъедини Прешевската долина, в която живее албанско население. Решаването на споровете е ключово условие за присъединяването ан двете държави към ЕС и НАТО.

XS
SM
MD
LG